Page 655 - Multidisipliner Covid 19
P. 655

COVID-19 Pandemisinde ‹flçi Sa¤l›¤› ve ‹fl Güvenli¤i


                   oluşturularak farklı birimlerin eşgüdümü sağlanmalıdır. Hastalık belirtisi
                   olan çalışanların işyerine girmeleri engellenmeli, tıbbi yardım almaları,
                   evlerinde kalmaları sağlanmalıdır. Çalışma süreleri ile dinlenme aralarının
                   hastalığın yayılmasını önleyecek biçimde yeniden düzenlenmesi, sağlıklı
                   beslenme ve fizik aktivite olanaklarının sunulması ve çalışanın teşvik
                   edilmesi önerilmektedir. İşyeri servis saatleri ve sayısının hastalık ve bulaş
                   yolu gözetilerek yeniden organize edilmesi gereklidir. İşyerinde ziyaretlerin
                   sınırlandırılması,  çalışanların hareket alanlarını sınırlayacak yeni rotalar
                   belirlenmesi, gereksiz alanların kapatılması ve asansörlerin kullanımının
                   engellenmesienfeksiyon ile mücadeleye yönelik iş organizasyonları içinde
                   sayılabilir.

                   Fizik mesafenin sağlanması: Çalışanların hem birbirleri hem de tedarikçi,
                   müşteri, ziyaretçilerle aralarına mesafe konmasıdır. Temel olarak iki
                   metrelik mesafe hedeflenmelidir. Fizik mesafenin sağlanamayacağı
                   durumlarda, çalışanların aynı anda aynı ortamda olmasını engelleyecek
                   uygulamalar seçenek olarak düşünülmelidir. Yemek gibi toplu yapılacak
                   etkinlikler aynı yaklaşım ile yeniden düzenlenmeli, masa ve sandalyeler
                   arasındaki mesafe optimum fizik mesafeyi sağlayacak biçimde
                   yerleştirilmelidir. Toplantılar sanal ortamda ya da elektronik iletim sistemleri
                   kullanılarak yapılmalıdır.

                   Hijyen ve temizlik: İşyerinde yürütülen temizlik uygulamaları, bulaşıcılığı
                   azaltmak amacıyla pandemi perspektifinden tekrar değerlendirilmelidir
                   (7). Pandemi öncesi işyerinde el yıkama kültürünün yerleşmiş olması
                   koruyucu etki gösterecektir. El hijyeninin sağlanması korona virüs
                   enfeksiyonunun yayılmasını engellemektedir. İşyerinde el yıkama
                   olanaklarını değerlendirilmek ve geliştirilmesini sağlamak işyeri sağlık
                   biriminin öncelikli işlerinden olmalıdır. Başta işyeri girişi, yemekhane,
                   ziyaretçi alanları olmak üzere uygun yerlere el yıkamak için su, sabun ve
                   tek kullanımlık havlu konularak çalışanlar el yıkamaları için teşvik edil-
                   melidir. Ellerin tüm yüzeylerinin en az 20 saniye boyunca sabun ile
                   ovalanarak temizlenmesi önerilmektedir. El hijyeninde antiseptik içeren
                   sabunlar önerilmemektedir. El dezenfektanları da su ve sabuna ulaşılama-
                   dığı durumlarda kullanılmalı, rutin kullanıma sokulmamalıdır.

                   Doğrudan temas yoluyla hastalığın yayılmasına neden olabilen iş istasyonu,




                       654
   650   651   652   653   654   655   656   657   658   659   660