Site icon Bursa Tabip Odası

Yunuseli Havaalanı yangınla mücadele üssü olsun!

Bursa Barosu, Bursa Tabip Odası, TMMOB Bursa İKK, KESK, Nilüfer Kent Konseyi, Doğader ve Bursa Çevre Platformu, Yunuseli Havaalanı’nın yangınla mücadele üssü olarak kullanılmasını talep ettiler.

2 haftadır Türkiye’nin gündeminde olan yangınlar, akıllara Bursa’nın durumunu da getirdi. Ortak basın açıklamasını okuyan Bursa Barosu Başkanı Gürkan Altun, Bursa’nın orman yangınlarına etkili bir biçimde havadan müdahale edebilecek gücünün yalnızca üç ay süre için kiralanan tek helikopter ile sınırlı olduğunu söyledi.

YANGINLAR ZAAFLARI ORTAYA ÇIKARDI

Altun açıklamada şunları söyledi: “Bu yıl orman yangınları, geçmiş yıllara göre çok daha fazla can kaybına ve ekolojik yıkıma yol açıyor. İklim krizinin yol açtığı kuraklıkla birlikte, Ağustos ve Eylül’de orman yangınlarının daha etkili olması bekleniyor.
Bir zamanlar “Yeşil” olarak adlandırılan güzel kentimiz Bursa, uzun yıllardır süregelen rant amaçlı kentleşme politikalarına rağmen büyük bir orman alanına sahiptir. Orman Genel Müdürlüğü’nün kayıtlarına göre 2020 yılında Bursa’nın yüzde 44,8’i (483.542 hektar) orman alanıdır.
Orman yangınlarına karşı koruma, önleme ve müdahale Anayasa’da da belirtildiği gibi temel olarak merkezi hükümetin sorumluluğundadır. Ancak geçtiğimiz haftalarda Akdeniz ve Ege bölgelerinde yaşanan yangınlar, bu sorumlulukla ilgili zaafları açık biçimde ortaya çıkarmış durumdadır.

BURSA İÇİN TEK HELİKOPTER VAR!

Orman yangınları başlamadan gerekli önlemlerin alınmasını ve bu önlemlerin alındığından emin olalım istiyoruz! Geçtiğimiz yıllarda Bursa ve çevresinde ortaya çıkan orman yangınlarının yalnızca ormanları ve ekosistemi değil, bununla birlikte yerleşim alanlarını da tehdit ettiğine birlikte tanık olduk. Bir kez daha bu tehditler karşımıza çıkmasın istiyoruz!
Küresel ısınma ve iklim krizi kentimizi ve çevre kentleri, geçmişte olduğundan daha fazla orman yangınları riskiyle karşı karşıya bırakmaktadır. Hal böyleyken, Bursa’nın orman yangınlarına etkili bir biçimde havadan müdahale edebilecek gücü yalnızca üç ay süre için kiralanan tek helikopter ile sınırlıdır. Oysa ülkemizi acıya boğan son yangınlarda bir kez daha gözlendiği gibi, orman yangınlarına etkili müdahale için kara ekiplerinin yanı sıra yangın söndürme uçakları ve helikopterlerinden oluşan bir hava gücü de büyük önem taşımaktadır.

YUNUSELİ HAVAALANI ÇOK UYGUN

Bölgemizde olası orman yangınlarına karşı, Manavgat’ta, Bodrum’da ve Marmaris’te yaşandığı gibi bir çaresizliğe düşmemek için Bursa’da orman yangınlarına müdahale edebilecek bir hava gücü ivedi olarak hayata geçirilmelidir. Bu amaçla ilk atılması gereken adımlardan birisi, yangın söndürme filosunun genişletilmesi ve uçuşlara kapatılıp imara açılmak istenilen Yunuseli Havaalanı’nın yangın söndürme hava üssü olarak kullanılmasıdır.Yunuseli Havaalanı hem yangın hava gücünün kurulması, eğitimi ve tatbikatları için çok uygundur hem de yangın uçakları ve helikopterlerinin ormanlık alanların yakınlarında su alabileceği yerlere uçuş mesafesi bakımından çok yakındır. Uzmanlar yangın söndürme uçakları ve helikopterler için Yunuseli Havaalanının çok uygun olduğunu belirtmektedir.

Yunuseli Havaalanı’na kuş uçumu mesafeler
(Google Earth görüntüsü üzerinden hesaplanmıştır):
Y.H. – Marmara Denizi : 13.8 km
Y.H. – Uluabat Gölü : 25.2 km
Y.H. – İznik Gölü : 35.5 km
Y.H. – Kayapa Göleti : 14.4 km
Y.H. – Hasanağa Göleti : 19.9 km
Y.H. – Çalı Göleti : 12.6 km
Y.H. – Dağyenice Göleti : 12.4 km
Y.H. – Doğancı Barajı : 13.6 km
Y.H. – Çınarcık Barajı : 29.3 km
Y.H. – Gölbaşı Gölü : 27.3 km
Y.H. – Gözede Göleti, Kestel : 22.8 km

ÇEVRE İLLER İÇİN DE ÖNEMLİ

Bursa’da orman yangınlarına karşı bir hava gücünün oluşturulması yalnızca Bursa’daki orman alanlarına değil, Çanakkale, Balıkesir, Yalova, Kocaeli ve Bilecik illerindeki yangınlara müdahale için de etkili bir girişim olacaktır.
Bursa Büyükşehir Belediyesi’ni Yunuseli Havaalanı arazisini imara açma yaklaşımından uzak durmaya ve mevcut haliyle korumaya, Orman Genel Müdürlüğü’nü ve diğer yetkilileri de Bursa’da yangına karşı bir hava gücü oluşturmaya davet ediyoruz.
Bursa’da yaşayanlar böyle bir gücün oluşturulması aşamasında her türlü katkıyı sunmaya hazırdır.
Ormanlarımız yanmadan, yarın çok geç olmadan karar vericileri çözüm üretmeye çağırıyoruz!”

Exit mobile version