BURSA TABİP ODASINDA PAZAR SOHBETİ
Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. RAŞİT TÜKEL ve Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Üyesi Dr. BÜLENT NAZIM YILMAZ’ın katılımı ile 14 Mart’a giderken, 12 Şubat Pazar günü mesleki sorunlarımızı; acillerimizi, özelde ve kamuda çalışan hekimlerin zorluklarını, üniversitelerimizi, aile hekimliğini, artan hasta yükümüzü, şiddeti…Bu sorunlara nasıl yaklaşacağımızı, çözüm önerilerini, en çok da dayanışmayı, bir arada olmayı konuştuk.
60’ı aşkın meslektaşımızın bir araya geldiği toplantıda, TTB Merkez Konseyi Başkanımız “14 Mart’a Giderken Türkiye Sağlık Ortamı” başlıklı sunumunda Sağlıkta Dönüşüm Programı ile sürdürülen neoliberal sağlık politikalarının bizi getirdiği noktayı Sağlık Bakanlığının 2015 yılına ait sağlık istatistikleri ile ortaya koydu.
GSS prim borçlarında yaşanan kısırdöngü, sağlık alanının yeniden yapılandırılmasında Sayıştay raporuna göre sağlık işletmelerinin iflas aşamasına gelmesi, kamu-özel yatırım ortaklığı modelinde gizlenen yüksek maliyetlerin toplum sağlığına olan olumsuz etkilerine de dikkat çeken TTB Merkez Konseyi Başkanımız, çalışma koşullarının artırdığı sağlık çalışanlarına şiddet ve iş cinayetleri ile OHAL sürecinde görevden uzaklaştırılan/ihraç edilen meslektaşlarımızın yaşadığı hukuksuzluğu dile getirdi.
TTB Merkez Konseyi Başkanımız konuşmasının sonunda 14 Mart Tıp Bayramı yaklaşırken tüm hekimler olarak söyleyecek sözümüz büyütecek umudumuz var diyerek sağlık yöneticilerine 4 temel talebimizi iletti:
• Haksız ve hukuksuz ihraç edilenler görevlerine iade edilsin.
• Hastaya yeterli süre.
• Çalışırken ve emeklilikte insanca ücret.
• Sağlıkta şiddet sona ersin.
Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Üyesi Dr. Bülent NAZIM YILMAZ ise konuşmasında OHAL ve 16 Nisan anayasa referandum sürecinde mesleki dayanışmanın önemine vurgu yaptı.
Daha sonra katılımcıların sorularıyla sürdürülen toplantıda TTB ve yerel tabip odalarına üyelik, sağlıkta şiddet, emeklilikte ücret güvencesi, OHAL ve anayasa referandum süreci, aile hekimliği gibi konular farklı bakış açıları ile tartışıldı.