Değerli meslektaşımız,
Bilindiği gibi, Hükümet tarafından “Kamu-Özel Ortaklığı” yöntemiyle yapılması planlanan hastane kampüslerinin adı birdenbire değiştirildi; artık “Şehir Hastanesi” adıyla anılıyorlar.
Öncelikle şunu söylemek gerekir ki, Bursa’da yeni kamu hastanelerine gereksinimimiz var. Bir yandan artan nüfus, diğer yandan uzun yıllar önce açılan hastanelerin günümüzün gereksinimlerine yanıt vermekte zorlanması yeni kamu hastanelerinin yapılmasını zorunlu kılıyor.
Anımsanacağı gibi, Bursa Tabip Odası olarak sağlık alanındaki pek çok göstergede son on yıldır epeyce geride olan kentimizin durumunu verilerle paylaşıp “Bursa sağlıkta daha fazlasını hak ediyor” diyerek pek çok kez karar vericileri sorunları nesnel bir biçimde bilimsel verilerle tartışmak üzere göreve çağırdık. Ne yazık ki çağrılarımızın hiç birine olumlu yanıt alamadık.
Şimdi, Samanlı’nın yargı yoluyla iptal edilmesinin ardından Hükümet Bursa Şehir Hastanesi için Doğanköy’ü belirlemiş bulunuyor. Samanlı kararında olduğu gibi, yine büyük bir yanlış yapılıyor. Samanlı’nın şehir hastanesi için uygun bir yer olmadığının ortaya çıkmasından sonra, başka bir yerin belirlenmesi arayışlarını olumlu buluyoruz. Ancak bu arayışlar sonucunda ortaya çıkan seçeneklerin yer seçimi ve diğer özellikler açısından başta akademik meslek odaları olmak üzere ilgili kurumlarla tartışılması gerekirdi. Çünkü şehir hastaneleri (Kamu-Özel-Ortaklığı) ile ilgili biri “yer seçimi” ve diğeri “hastane binalarının ve donanımının kamuya yüksek maliyeti” olmak üzere çok önemli iki sorun bulunmaktadır.
Hükümet tarafından yapılan yasal düzenlemelere göre, Sağlık Bakanlığı şehir hastanelerinin binalarının yapılması için kamu arazisini göstermekte ve ihale açarak söz konusu araziye şirketler tarafından hastane binasının yapılmasını istemektedir. İhaleye göre Bakanlık yapılacak binalar ve bu binalara konacak donanım için, hastane hizmete girdikten sonra yirmi beş yıl boyunca kira ödeyecektir. Kiranın hastanenin döner sermayesi tarafından ödenmesi öngörülmekte, ancak ödenememesi halinde Hazine’den ödenme güvencesi verilmektedir.
Bugüne kadar gerçekleştirilen Kamu-Özel –Ortaklığı ihaleleri incelenecek olursa; sabit yatırım tutarlarının (Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmektedir) çok üzerinde kira bedellerinin ödeneceği görülebilir.
Bursa şehir merkezi yeni kamu hastane yatırımları için çok fazla zaman kaybetmiş bulunmaktadır. Daha fazla zaman kaybına yol açmayı önlemek için, siyasi karar vericileri başta yer seçimi ve finansman yöntemi olmak üzere Bursa Şehir Hastanesi ile ilgili konunun tüm ayrıntılarını açıklıkla ve şeffaf bir biçimde tartışmaya davet etmemize karşın, bugüne kadar bu çağrıya olumlu yanıt alamadık.
Çağrımızı bir kez daha yineliyoruz ve Bursa Tabip Odası olarak Şehir Hastanesi girişimini değerlendirmek üzere bir toplantı düzenliyoruz.
Değerli meslektaşımız,
Sizi 16 Kasım 2013 Cumartesi günü saat 13.30’da Bursa Akademik Odalar Yerleşkesi’nde düzenleyeceğimiz toplantıya davet ediyoruz. Toplantı çağrılı kurumlar ve kişilerle birlikte bütün yurttaşlarımıza açık olarak gerçekleştirilecektir. Verimli olarak geçmesi için toplantının ilk bölümünde daha önceden konuşma başvurusu yapan kurumlara yer verilecek, ikinci bölümde ise kürsü toplantıya katılan herkese açılacaktır.
Toplantıya katılarak görüş ve önerilerinizi paylaşmanızdan büyük bir memnuniyet duyacağız.
Saygılarımızla.
Genel Sekreter