COVID-19 pandemisi Türkiye’de tıp eğitiminde ciddi sorunlar yaşanmasına neden oluyor. Türkiye genelinde 85 tıp fatültesinden bin 400 öğrencinin katıldığı anket çalışmasında öğrenciler pandemi sürecinde nitelikli eğitim alamamaktan, fakülteler arasındaki fırsat eşitsizliklerinden yakındı. Tıp öğrencileri, üniversiteler ve fakülteler arasında dayanışma ve işbirliğine gidilmesi çağrısında bulundu.
Bursa Tabip Odası başlattığı Sağlık Gündemi podcasti, pandemi döneminde tıp eğitiminin konuşulduğu üçüncü program ile devam etti. Programda pandeminin eğitimdeki eşitsizliği daha da derinleştirdiğine vurgu yapıldı.
Prof. Dr. Kayıhan Pala ile yapılan yayını büyük ses getiren Sağlık Gündemi, üçüncü kaydı için Bursa Uludağ Üniversitesi Türk Tıp Öğrencileri Birliği (TURKMSIC) Yerel Birlik Başkanı ve dönem 4 öğrencisi Batuhan Can Kalın ve Yerel Birlik Başkan Yardımcısı dönem 3 öğrencisi Elif Kiy mikrofon başına geçtiler.
Kalın ve Kiy, pandemi döneminde karşılaştıkları zorlukları ve yaşadıklarını anlattı. Podcastte Elif Kiy, henüz klinik öğrencisi olmadığını belirterek, evden online olarak dersleri takip ettiğini dile getirdi. Batuhan Can Kalın ise dördüncü sınıfta olduğunu hatırlatarak klinik eğitimleri olduğunu ama pandemi nedeniyle eskisi kadar yoğun bir pratik eğitim alamadıklarını söyledi.
KİMSE BUNA HAZIRLIKLI DEĞİLDİ
Elif Kiy, COVID pandemisinin Türkiye’de ve Dünya’da bütün alanlarda etkisini gösterdiğini söyledi ve şöyle devam etti:
“En büyük darbelerden birini de tıp eğitimi aldı. Çünkü bizim arkadaşlar arasında ‘açık öğretim tıp’ şeklinde yaptığımız şakalar, bir şekilde gerçek oldu kısmen de olsa. Kimse buna hazırlıklı değildi, hayal bile etmiyorduk. Fakülteler de hazırlıksız yakalandı. Türk Tıp Öğrencileri Birliği Ulusal Tıp Eğitimi Takımı olarak bir anket çalışması yaptık. 85 tıp fakültesinden 1400 tane anket topladık. Bu çalışmayla tıp eğitimindeki sorunları tespit etmek istedik. Uzaktan eğitim metodolojilerini öğrenmek bu metodolojilerin verimlerini belirlemek istedik. Pandemi dönemindeki intern eğitiminin durumunu ve aynı zamanda tıp eğitimi veren hocaların uzaktan eğitime uyumunu belirlemek istedik.”
ÜNİVERSİTELER ORTAK HAREKET ETMELİ
Anket çalışmasının sonuçlarını aktaran Elif Kiy, tıp öğrencilerinin uzaktan, nitelikli bir tıp eğitimi alamadıklarını söyledi. Bin 400 kişiden 800’ünün bu şekilde düşündüğünü sözlerine ekleyen Elif Kiy, öğrencilerin bu düşüncesinde haksız olmadığını belirtti.
Batuhan Can Kalın ise fırsat eşitliğine vurgu yaparak, her üniversitenin öğrencilerine iyi şartlar sağlayamadığını, üniversiteler arasında büyük farklar olduğunu söyledi. Kalın, bütün üniversitelerin pandemi dönemindeki tıp eğitimiyle ilgili ortak hareket etmesi gerektiğini söyledi. Kalın, “Çünkü burada bir fırsat eşitsizliği ortaya çıkıyor. Yani bizim ulaştığımız imkanlara ulaşamayan tıp fakülteleri var. Başkalarının ulaştığına biz ulaşamıyoruz. Bu süreçte ortak bir yol izlenmesi gerekiyor” dedi.
BOŞ BIRAKILAN SORUYA DÖNÜLEMİYOR
Uludağ Üniversitesi’nde, pandemi döneminde uzaktan eğitim ile ilgili uygulamalardan örnekler veren Elif Kiy, yeni bir kararla uzaktan sınavlarda boş bırakılan soruya geri dönüşün kaldırıldığını belirterek şunları söyledi:
“Boş bıraktığımız sorulara geri dönme şansımız yok. Anketten çıkan sonuca göre bunun kopyayı engellemekten ziyade aslında süreyi sıkıntıya soktuğunu düşünüyoruz. Güvenlik önlemi olarak kamera kullanımı uygun bir seçenek olabilir ancak herkes gerekli materyale sahip mi sorusu ön plana çıkıyor. Fırsat eşitsizliği burada da göze çarpıyor.”
Elif Kiy ve Batuhan Can Kalın, her fakülteden temsilcilerle belirlenecek bir komisyonla eğitimin düzenlenmesinin çok büyük fayda sağlayacağı fikrinde birleştiler. Kalın, pandeminin başından bu yana aylar geçtiğimi artık bir şeylerin yeni sürece, dijital ortama uyum sağlanması için emin adımlar atılması gerektiğini söyledi.
TÜRK TIP ÖĞRENCİLERİ BİRLİĞİ NELER YAPIYOR?
Podcast yayınında Türk Tıp Öğrencileri Birliği hakkında da bilgiler veren Batuhan Can Kalın, “1952’de kurulmuş bağımsız bir topluluk. Bizler de bunun Bursa’daki temsilcileriyiz. 80’den fazla yer birlikte temsilcilerimiz var. Tıp fakültesi öğrencilerini mesleki gelişimleri için çalışmalar yürütüyoruz. Kişisel gelişimi de düşünüyoruz tabii ki… TURKMSIC, sadece Türkiye ile sınırlı değil. Uluslararası bir organizasyonun parçasıyız. Birleşmiş Milletler ve Dünya Sağlık Örgütü’ne bağlı bir topluluğuz. Bu açıdan da gurur duyulması gereken bir yapılanmanın içerisindeyiz aslında… Amacımız bir tıp öğrensinden daha fazlası olmaya çalışıyoruz” dedi.
Kiy de, “Ulusal yapılanmada görevliyim ben de… Çalışma kollarımız var. Ben de Tıp Eğitimi Ulusal Takımı’ndayım. Sadece fakülte içerisinde çalışıyor gibi görünsek de aslında biz toplum sağlığının gelişmesi için de çalışıyoruz” diye konuştu.
KESİN HÜKMÜ HEKİMDEN ÇOK SIRADAN VATANDAŞ VERİYOR
Topluluk olarak farkındalığı artırma çabası içinde olduklarını da belirten Kalın, şunları söyledi:
“Diyabet, AIDS, kanserler bu gibi hastalıklar için farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Toplumuzun kanayan yaralarından biri de bilinç eksikliği. Bunları görmezden gelerek bunlara çözüm üretmemiz mümkün değil. Tıp öğrencilerinin farkındalığını artırmamız gerekiyor. Hekimler genelde kesim hükümler vermekten kaçınırlar çünkü ilaçlar sürekli geliştiriliyor, yeni teknolojiler geliştiriliyor. Bu yüzden hekimler kesin hüküm vermezler. Ama bir kesim var ki sürekli kesin hükümler veriyor. Bu kesimdeki insanlar da hekim değil. Bunlar toplumun bilincinin bozulmasında büyük bir etken olarak yer alıyorlar.”
AŞI KESİN ÇÖZÜM OLACAK
Pandemi süreci hakkında da görüşlerini paylaşan Batuhan Can Kalın, aşı karşıtlığına dikkat çekti. Covid 19 aşısıyla ilgili sorular olduğunu söyleyen Batuhan Can Kalın, kesin çözümün yine de aşı olacağını söyledi ve ekledi: “İlk ulaşabildiğim aşıyı ben olacağım.”
mRNA aşılarının çok düşük sıcaklıklarda muhafa edilmesi gerektiğinin altını çizen Kalın, Türkiye’de bu donanıma sahip kurumların bulunmadığını, bu aşıların nasıl saklanacağı konusundaki soru işaretlerinin devam ettiğini söyledi.
ÖNLEMLER KALKARSA ESKİ SAYILARA DÖNERİZ
Elif Kiy, virüsün yayılmasının alınan önlemler düşmüş gibi görünse de önlemlerin kalkması durumunda eski sayıların yine görüleceğini söyledi. İnsanların bunaldığını anladığını belirten Kiy, pek çok insanın da kurallara uymadığını gördüğünü sözlerine ekledi. Kiy ve Kalın, önlem alınma da geç kalındığı konusunda hemfikir olurken, toplumdaki bilincin artırılması gerektiğini söylediler.
Kiy, vaka sayılarının açıklanmasında vaka/hasta ayrımına gidilmesinin yanlış olduğunu belirterek insanların bu şekilde rahatlama yaşadığını, öte yandan dayanaksız açıklamalara büyük ilgi gösterilirken, hekimlerin, bilim insanlarının aşı ve ilaçlarla ilgili açıklamalarının ise çok fazla sorgulandığını söyledi.
SİMÜLASYON EĞİTİMİ FARK YARATIYOR
Tıp hocalarının büyük oranda uzaktan eğitime uyum sağladığını belirten Batuhan Can Kalın, hocalarında sürecin bu şekilde işlemesinden hiç memnun olmadıklarını, ancak konu sağlık olunca yapılabilecek bir şey olmadığını da söyledi. Kalın, Uludağ Üniversitesi’nin bir artısının da simülasyon eğitimleri olduğunu dile getirdi.
İki veya üç üniversitede bu imkanın sağlandığını sözlerine ekleyen Kalın, sanal hastalar üzerinde pratik eğitimleri alabildikleri bir ortamlarının olduğunu söyledi. Öğrencilerin bu süreçteki endişesinden de bahseden Batuhan Can Kalın, “’Meslek hayatına atıldığımızda ne yapacağız?’ diye düşünüyoruz. Çünkü bir eksikliğimiz olursa bahsettiğimiz şey insan hayatı… Umarım bu süreçten sağlıklı bir şekilde çıkmış oluruz” dedi.
PODCAST YAYINLARI NASIL DİNLENEBİLİR?
Bursa Tabip Odası podcastlerini, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Deezer, Spreaker gibi uygulamalar ile www.bto.org.tr web adresindeki Podcast sayfası üzerinden takip edilebilir, dinlenebilir.
Cep telefonuna App Store ya da Play Store üzerinden ücretsiz olarak indirebilecek Spotify, Apple Podcasts ya da Google Podcasts gibi uygulamalardan birisi kullanılarak yayınlara ulaşılabilir.
Uygulama içinde “Bursa Tabip Odası” ya da “Sağlık Gündemi” araması yapılarak podcast kanalı ve yayınlar bulunabilir.
“Sağlık Gündemi” Podcastini dinlemek için: