Değerli Meslektaşımız;
Yüksek Öğretim Kurumu Başkanlığı’nın 26.07.2013 tarih ve 57802651-936 sayılı döner sermaye ek ödemesi konulu genel yazısı uyarınca, yükseköğretim kurumlarında döner sermaye ödenmesi ile ilgili yönetmeliğin 4. Maddesinin değişik 8. Fıkrasındaki “yükseköğretim kurumlarından başka yerlerde mesleki faaliyette bulunan meslek ve sanatlarını serbest olarak icra eden öğretim üyelerine ek ödeme yapılmaz” hükmü uyarınca üniversite hastanelerinde bulunan ve muayenehanesi olan öğretim üyelerine döner sermayeden ek ödeme verilmeyeceği belirtilmiştir.
Hatırlayacağınız üzere; 18.02.2011 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan yükseköğretim kurumlarında döner sermaye dağıtılması ile ilgili yönetmeliğin 4. maddesinin 8. bendinde bulunan “özel kanunlarına göre meslek ve sanatlarını serbest olarak icra edenlere mesai içi ve dışı faaliyetlerinden dolayı ek ödeme yapılmaz” hükmünün yürütülmesi Danıştay 8. Dairesi’nin 2011/3117 E sayılı ve 15.09.2011 günlü kararı ile durdurulmuştu. YÖK Başkanlığının yaptığı itiraz Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun 2011/895 YD itiraz no sayılı ve 08.12.2011 günlü kararı ile reddedilmişti. Bu yürütmeyi durdurma kararı ile üniversite hastanelerinde serbest çalışıp çalışmama ya da mesai içi çalışıp çalışmama durumu gözetilmeden tüm öğretim üyelerine döner sermaye ödenmekte idi.
650 sayılı KHK ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 28. Maddesi, 2547 sayılı YÖK kanunun 36. Maddesi ve geçici 59. Maddeleri ve 1219 sayılı Tababet Kanununun 12. Maddesi değiştirilerek ayrım yapılmadan tüm kamu görevlilerinin mesleğini serbest olarak icra etmesi yasaklanmıştı. Anayasa Mahkemesi’nin 2011/113 E, 2012/108 K sayılı kararı ile 650 sayılı KHK’nın söz konusu maddelerinin tamamı iptal edilmiş ve Anayasa Mahkemesi (AYM) kararı,01.01.2013 tarihli Resmi Gazete de yayınlanmıştı.
YÖK başkanlığı 650 sayılı KHK’yı göz önüne alarak 19.09.2012 tarihli Resmi Gazetede döner sermaye yönetmelik değişikliğini yayınlayarak mesleğini serbest olarak icra eden öğretim üyelerine ek ödeme yapılmayacağını düzenlemiştir. Hekimlere çalışma sınırlamaları getiren düzenlemeler içeren 650 sayılı Kanun Hükmünde Kararname hükümlerinin iptaline ilişkin Anayasa Mahkemesi kararının 1 Temmuz 2013 tarihinden itibaren yürürlüğe girmesiyle Yükseköğretim Kurumlarında Döner Sermaye Gelirlerinden Yapılacak Ek Ödemenin Dağıtılmasında Uygulanacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik hükmünün hiç bir yasal dayanağı kalmamıştır. Bu nedenle mesai sonrasında mesleğini serbest olarak icra eden öğretim üyelerine de üniversite hastanesinde verdikleri sağlık hizmeti dolayısıyla döner sermaye ek ödemesinin tam olarak yapılması gerekmektedir.
Bu şekilde hukuka aykırı uygulamalarla karşı karşıya kalan tıp fakültesi öğretim üyeleri, yargı yoluna başvurabilirler. Dava açmayı düşünen hekimlerimiz, Türk Tabipleri Birliği Hukuk Bürosu tarafından hazırlanmış olan dava dilekçesi örneğinden durumlarına uygun düzenlemeleri yaparak yararlanabilirler. Bu noktada dava açma süresinin;
• Daha önce kendilerine ödeme yapılması istemiyle üniversite rektörlüklerine başvuran hekimlerin, bu taleplerinin reddedilmesi durumunda red işleminin yazılı olarak kendilerine bildirildiği tarihten,
• Yapmış oldukları başvuruya rektörlüklerce yazılı yanıt verilmemesi, bununla birlikte ödemenin de yapılmaması durumunda, başvuru tarihini takip eden günden itibaren 60. günden,
• Böyle bir başvuruyu yapmamış olup da doğrudan doğruya dava açmayı düşünen hekimlerin, diğer meslektaşlarına döner sermaye ek ödemesinin yapıldığı –bir başka anlatımla ödemenin yapılması gereken- günden itibaren 60 gün olduğunu hatırlatmakta yarar görüyoruz.
Dr. Güzide Elitez
Genel Sekreter
Ek:
• Ödeme yapılması istemiyle Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığına verilecek dilekçe örneği
• TTB Hukuk Bürosu tarafından hazırlanan açılacak dava ile ilgili dilekçe örneği