Site icon Bursa Tabip Odası

Kadınlar çalışma hayatında dezavantajlı

Bursa Tabip Odası İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Komisyonu, kadın çalışanlarda meslek hastalıkları, işe bağlı hastalıklar ve yasal mevzuatları masaya yatırdı. Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Nilay Etiler, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin kadınların iş hayatında karşılaştığı en büyük sorunların başında geldiğini vurgularken, çalışma hayatındaki yasal düzenlemelere dikkati çekti.  
 
Kadın çalışanlarda meslek hastalıkları, işe bağlı hastalıklar ve yasal mevzuatlar, Bursa Tabip Odası İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Komisyonu tarafından düzenlenen eğitim semineriyle işyeri hekimlerine anlatıldı. Bursa Tabip Odası İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Komisyonu tarafından düzenlenen eğitim seminerinde konuşan Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Nilay Etiler, Türkiye’de ücretli çalışan kadın sayısının OECD ülkeleri arasında en düşük ülkeler arasında olduğunu ifade etti. Etiler, Türkiye’de toplam kadın iş gücünün 9,8 milyon, iş gücüne katılım oranının ise yüzde 32,7 olduğunu belirterek, kadınların en çok imalat, toptan ve perakende satış, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet, tarım gibi alanlarda istihdam edildiğini ifade etti. Kadın için çalışmayı iki ucu keskin bıçak olarak tanımlayan Etiler, Türkiye’nin toplumsal cinsiyet eşitsizliği endeksinde ise Arap ülkelerinin yanında yer aldığına vurgu yaptı.

ÇALIŞMA HAYATINDA İKİNCİL KONUMDA
Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin kadınların iş hayatında karşılaştığı en büyük sorunların başında geldiğini kaydeden Etiler, “Kadın çalışma hayatında ikincil konumda. Emeği ucuz, yönetici konumuna gelmeleri çok düşük. Kadının çalışma süresi uzun, dinlenme süresi az, sağlığı iyileştirecek etkinlik yapacak zamanı yok. Kadınlar çalışma hayatına girseler de evdeki sorumlulukları sürüyor. Çifte mesaiye giriyor. Toplumsal cinsiyet normları dışarıda çalışmanın erkekler için olduğunu var sayar tüm çalışma ortamları erkeklerin bedensel durumuna göre tasarlanmıştır. Bu nedenle kadın çalışanlarda ergonomik sorunlar ortaya çıkar. Kadınlar bedensel olarak fiziksel güç olarak daha zayıftır. Stresle ilişkili sağlık sorunları erkeklerden daha fazla, mavi yakalılarda daha çok stres var. Fiziksel ve mental sorunlar, ergonomik sorunlar, stres sorunlarına maruz kalabiliyor. Genellikle boyun bölgesi kas iskelet sisteminde, bel bölgesi ve mide ile ilgili rahatsızlıkları var. Tekrarlayan düşükler, erken doğumlar, prematüre doğum, ölü doğumların hepsi çalışma ortamıyla ilgili riskler arasında yer alıyor. Çalışan kadınların kas iskelet sisteminde sorunlar var, iş stresinin yüksek olması, cinsel taciz, mobbing, duygusal emek yükü kadın çalışanlarda daha fazla. Kadınların mesleki kansere yakalanmasıyla ilgili ilk sırada meme kanseri yer alıyor” diye konuştu.

Etiler, konuşmasında yasal düzenlemelere de dikkati çekti, devletin kadınların çalışma hayatına katılmasıyla ilgili samimi olması gerektiğini vurguladı. İşyeri hekimlerinin kadınların sağlığına yönelik görevlerini de anlatan Etiler, öncelikle sorunların saptanması gerektiğini ifade etti.

Exit mobile version