Kadınlara ayrı vagon uygulamasını protesto eden Bursa’daki akademik odaların temsilcileri, Nilüfer İstasyonu ve Arabayatağı İstasyo’nundan hareket ederek, yeni vagon uygulamasını vatandaşlara anlattı. BAOB Dönem Sözcüsü, Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Güzide Elitez, günün her saatinde, her yerde güvenli bir şekilde dolaşabilmek, yolculuk yapabilmek istediklerinin altını çizerek, “Uygar ve güvenli ulaşım istiyoruz” dedi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Ulaşım Şirketi Burulaş’ın, Bursaray istasyonlarında "bayan yolcularımıza öncelikli vagon" uygulamasına tepkileri de beraberinde getirdi. Bursa ile birlikte ülke kamuoyunda da gündem yaratan uygulamaya protestolar da birbiri ardına gelmeye başladı. Kadınlara ayrı vagon uygulamasını protesto eden akademik odaların temsilcileri, Nilüfer İstasyonu ve Arabayatağı İstasyo’nundan hareket ederek, yeni vagon uygulamasını vatandaşlara anlattı. Osmangazi Metro İstasyonu’nun önünde toplanan akademik odaların temsilcileri, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’den uygulamaya son vermesini istedi. BAOB Dönem Sözcüsü, Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Güzide Elitez, günün her saatinde, her yerde güvenli bir şekilde dolaşabilmek, yolculuk yapabilmek istediklerinin altını çizerek, “Kadınlara ayrı vagonda yolculuk dayatmasında kadınları tacizden korumak, onların güvenliğini sağlamak bahanesine sığınılmaktadır, bu kabul edilemez. Kadınların bu tarz saldırılardan korumanın ve gözetmenin onları ayrı bir vagonda taşıyarak çözülebileceğini söylemek akıl dışılıktır. Kadınlar bu alanlarda bir sorun yaşıyorsa bunun çözümü kadınları bir kafese koyarak, tecrit ederek ‘koruma’ çabası olmamalıdır. Bu ilkel, ayrıştırıcı uygulama kadınları çalışma ve toplumsal hayattan izole etmeye niyetli, kadına ev dışında başka bir hayatı hak görmeyen bir aklın eseridir” diye konuştu.
UYGAR VE GÜVENLİ ULAŞIM
Bu uygulamanın kadın erkek eşitsizliğini derinleştirecek tehlikeli bir nokta olduğuna da vurgu yapan Elitez, “Bu uygulama ile kadınlara sokağın güvenli olmadığı, kadınlar sokağa çıkmamalıdırlar mesajı verilmeye çalışılmaktadır. Tecrit alanları istemiyoruz. Biz kadınlar ayrıştırılmak, izole edilmek istemiyoruz. Toplumun ve yaşamın her alanında, engellenmeden var olabilmek istiyoruz, olacağız. Günün her saatinde, her yerde güvenli bir şekilde dolaşabilmek, yolculuk yapabilmek istiyoruz. Ulaşımın uygar ve güvenli bir şekilde yapılmasını sağlamak kamu yöneticilerinin görevidir, bu görevi kadın ayrımcılığı yapmadan yerine getirmelerini bekliyoruz”dedi.
———————
ULAŞIMIN UYGAR VE GÜVENLİ BİR ŞEKİLDE YAPILMASINI SAĞLAMAK KAMU YÖNETİCİLERİNİN GÖREVİDİR, BU GÖREVİ KADIN AYRIMCILIĞI YAPMADAN YERİNE GETİRMELERİNİ BEKLİYORUZ.
Bursa Büyükşehir Belediyesinin Ulaşım Şirketi Burulaş yetkilileri, vatandaşlardan büyükşehir belediyesine gelen talep üzerine, en son vagonda kadınlara öncelik tanınacağını, bu vagonlarda seyahat edebileceklerini açıkladı. Bununla ilgili istasyonlara yazılar konuldu.
Tüm toplumlar kadınlar ve erkeklerden oluşur. Ülkemiz Anayasasına göre “kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir”. Tüm uygar ülkelerde Anayasalar bu temel kuralı içerir ve uygar bir ülke olmanın olmazsa olmazıdır. Devlet de ve dolayısıyla devletin tüm kurumları da bu eşitlik kuralını, hayata dair tüm uygulamalarında gözetmekle yükümlüdür. Bursa’da kadınlara dayatılan ayrı vagon uygulaması kadına yönetilen ayrımcılığın bir başlangıç noktası olarak nitelendirmek yanlış olmaz. Bu adımlar kadını toplumsal hayattan el çektirilmesi, uzaklaştırılması hareketinin bir adımıdır.
Kadınlara ayrı vagonda yolculuk dayatmasında kadınları tacizden korumak, onların güvenliğini sağlamak bahanesine sığınılmaktadır, bu kabul edilemez. Kadınların bu tarz saldırılardan korumanın ve gözetmenin onları ayrı bir vagonda taşıyarak çözülebileceğini söylemek akıl dışılıktır. Kadınlar bu alanlarda bir sorun yaşıyorsa bunun çözümü kadınları kafese koyarak, tecrit ederek “koruma” çabası olmamalıdır.
Bu ilkel, ayrıştırıcı uygulama kadınları çalışma ve toplumsal hayattan izole etmeye niyetli, kadına ev dışında başka bir hayatı hak görmeyen bir aklın eseridir. Bu uygulama ile kadınlara sokağın güvenli olmadığı, kadınlar sokağa çıkmamalıdırlar mesajı verilmeye çalışılmaktadır. Bu uygulama kadın erkek eşitsizliğini derinleştirecek tehlikeli bir noktadır. Ayrıca bu vagona binmeyen kadınlara da bir süre sonra toplumun nasıl bir bakışla bakacağını da kestirmemek mümkün değildir. Kadınlara ayrı vagon uygulaması erkekleri de rahatsız etmelidir, çünkü Bursa’daki tüm erkekler potansiyel suçlu durumuna düşürülmüştür.
Evet, Bursa’da toplu taşıma sorunludur. İnsanlar özellikle işe gidiş geliş saatlerinde neredeyse üst üste kalabalık vagonlarda yolculuk yapma durumunda kalmaktadırlar. Belediye Başkanı Recep Altepe’nin de dediği gibi şehrimizin yaşam kalitesini artırmak isteniyorsa bunun çözümü kadınları ayrı bir vagonda taşımak değil sefer sayısını, sıklığını attırmak olmalıdır.
Bu uygulamanı derhal sonlandırılmasın talep ediyoruz.
Tecrit alanları istemiyoruz.
Biz kadınlar ayrıştırılmak, izole edilmek istemiyoruz.
Toplumun ve yaşamın her alanında, engellenmeden var olabilmek istiyoruz, olacağız.
Günün her saatinde, her yerde güvenli bir şekilde dolaşabilmek, yolculuk yapabilmek istiyoruz.
Bu sorunu kim yaratıyorsa onun için bir önlem almalıdır.
Ulaşımın uygar ve güvenli bir şekilde yapılmasını sağlamak kamu yöneticilerinin görevidir, bu görevi kadın ayrımcılığı yapmadan yerine getirmelerini bekliyoruz.
BAOB Dönem Sözcüsü/Bursa Tabip Odası Başkanı