Site icon Bursa Tabip Odası

Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Komisyonu Yönergesi

Yürürlük Tarihi : 19.09.2024
 

Amaç

Madde 1-Bu Yönergenin amacı, Bursa Tabip Odası (BTO) Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Komisyonu’nun kuruluş, görev ve yetkileri ile çalışma koşullarını, ilkeleri ve yöntemlerini belirlemektir.

Kapsam

Madde 2- Bu Yönerge, BTO Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Komisyonu’nun; örgütlenme biçimi, üye yapısı, toplanma ve çalışma koşulları, çalışma ilkeleri, karar üretme süreçleri, görev ve yetkileri ile BTO Yönetim Kurulu, Oda’nın diğer komisyonları, TTB Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu ile ilişkilerini düzenler.

Dayanak

Madde 3-Bu Yönerge 29.06.1996 tarihli 44.Büyük Kongre’de kabul edilerek yürürlüğe giren “Türk Tabipleri Birliği Organları Çalışma Yönergesi “ 23.,31., 32., 33., maddeleri uyarınca ve 6023 Sayılı Türk Tabipleri Birliği Kanunu’nun 4. ve 59. maddeleri dayanak alınarak hazırlanmıştır.

Komisyon Yapısı

Madde 4- BTO Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Komisyonu, BTO üyesi olan kadın hekimler ve kadın tıp öğrencilerinden oluşur. Çalışmalarını en az 3 en fazla 5 kişilik yürütme kurulu karar ve denetimde BTO Yönetim Kuruluna bilgi vererek yürütür.

Komisyonun amaçları

Madde 5- BTO Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Komisyonu, aşağıda dile getirilen amaçları gerçekleştirmek üzere çalışmalarını yürütür.

1.    Kadın hekim olmanın toplumsal, sosyal, kültürel yönlerini analiz etmek,

2.    Tıp eğitiminde ve hekimlik mesleğinde toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve  ayrımcılığı ile mücadele etmek,

3.    BTO ortamında kadınların katılımını arttıracak cinsiyet kotası, örgütsel iklimin erkek egemen anlayıştan arındırılması gibi mekanizmaları kurmak,

4.    Kadın sağlığına ilişkin konulara ve sorunlara yönelik erkek egemen yaklaşımdan farklı bir bakış açısı geliştirmek,

5.    Kadınlara eşit, ücretsiz, nitelikli, ulaşılabilir, anadilinde ve sürekli sağlık hizmeti için mücadele etmek,

6.    Ülkemizde öncelikli bir kadın sağlığı sorunu olan kadına yönelik ayrımcılık ve her türlü şiddetle mücadele etmek, bu amaçla kadın örgütleriyle ve diğer kuruluşlarla işbirliği yapmak,

7.    Kadınların eşitlik, özgürlük mücadelesine katkı sağlamak için çalışmalar yapmak, bu amaçla kadın örgütleriyle ve diğer kuruluşlarla işbirliği yapmak.

8.    Egemen söylemden bağımsızlaşmış bir eşitlikçi dil oluşturmak ve bunu olabildiğince ortaklaştırmaya çalışmak,

9.    Kadın ve LGBTİ+ ların çalışma ortamlarında karşılaştıkları her türlü ayrımcılık ve şiddete karşı çıkmak, hukuki, örgütsel dayanışma sunmak,

10. Çocuk istismarı, ihmali ve çocuğa yönelik her türlü şiddete karşı çıkmak ve bunun için diğer örgütler ve kuruluşlarla işbirliği yapmak,

11. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve ayrımcılığına karşı ulusal ve uluslar arası sözleşmelerin etkin uygulanması için çalışmak,

Çalışma İlkeleri

Madde 6- BTO Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Komisyonu, çalışmalarını aşağıdaki ilkeler çerçevesinde yürütür.

1.    Komisyon toplantılarını kadın hekimlerin ve kadın tıp öğrencilerinin katılımına açık kılmak,

2.    Komisyon toplantılarında kadınların kendi sözlerini söyleyebilecekleri, eşitlikçi bakış içeren yöntemlerle stratejiler üretebilecekleri, patriyarka  tahakkümünden bağımsız görüşlerini rahatça ve çekincesiz olarak dillendirebilecekleri bir ortamı sağlamak,

3.    Tıbbın egemen ataerkil bakışını sorgulamak; tıbbi uygulamalar ve hekimlik alanında kadını görünür kılmak, kadına özgü sağlık sorunlarını açığa çıkarmak ve çözüm önerileri geliştirmek,

4.    Kadının sağlık politikalarından dışlanmasına ve sağlıkta kadın emeği sömürüsüne karşı mücadele etmek,

5.    Kadın bedeninin, cinselliğinin ve emeğinin denetlenmesi bağlamında öncelikle bir kadın sağlığı sorunu olan ama aynı zamanda bir halk sağlığı sorunu olan “kadına yönelik şiddet” konusunu gündemde tutmak. Kadın sağlıkçılara daha çok uygulanan mobbing konusunda, kadın sağlığı politikalarının oluşturulmasında ve geliştirilmesinde etkin bir mücadele yürütmek.

Çalışma Yöntemi

Madde 7- Komisyon, BTO altında belirlenen kadın hekimlik ve kadın sağlığı alanındaki sorunlara yönelik olarak çalışır. Bu amaçla; kadın hekimlerin toplumsal cinsiyet ayrımcılığından kaynaklanan sorunlarını tartışmak, konuyla ilgili ulusal ve uluslararası  yasal düzenlemelerle uyumlu olarak hazırlanan ve TTB 68. Büyük Kongre Kararları arasında yer alan “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Tutum Belgesi”  ve TTB 73. Büyük Kongresi’ nde oy birliği ile kabul edilen “ Cinsel Şiddeti Önleme ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Destekleme Yönergesi”  çerçevesinde çözüm önerileri geliştirmek,  sağlık alanında kadınların özlük haklarının ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için çalışmak, kadın sağlığının bütüncül bir yaklaşımla ele alınması için çaba harcamak, ülkenin kadın sağlığı ile ilgili politikalarında gündem oluşturmak ve yeni politikalar üretmek üzere çalışmalarını yürütür.

Madde 8- Komisyon, BTO Yönetim Kurulu ve TTB Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu Yürütme Kurulu ile işbirliği içinde çalışır. Komisyonun kurulmasına Oda Yönetim Kurulu karar verir. İlk komisyon, gönüllü katılım ya da BTO Yönetim Kurulu’nca görevlendirme yoluyla oluşturulur, daha sonra gönüllü katılımlarla komisyon genişletilir. Komisyon, TTB Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kol’unun merkezden yürütülen çalışmalarının desteklenmesinin yanı sıra, yerel sorun ve gereksinimlere yönelik çalışmalar yapar.

Madde 9- Komisyon çalışma ve toplantıları bütün kadın hekimlere ve kadın tıp öğrencilerine açıktır. Komisyon gönüllülük esası ile en az ayda bir toplanır. İç işleyişinde özerk ancak BTO Yönetim Kurulu’na karşı sorumludur.

Madde 10- Komisyon üye sayısının 10 (on) ‘un üstünde olması halinde,  seçim yoluyla belirlenen en az üç en fazla beş üyeden oluşan Komisyon Yürütme Kurulu oluşturulur. 6023 sayılı Türk Tabipleri Birliği Yasası uyarınca 2 yılda bir yapılan olağan Oda seçimlerine koşut olarak, BTO Yönetim Kurulu,  Yürütme Kurulu’nun yenilenmesini isteyebilir. Halen görevde olan Komisyon yürütmesi gelecek Oda seçimlerine dek görevde kalır. Oda Yönetim Kurulu yenilenme istemese de Yürütme Kurulu iki yılda bir yeniden seçilir. Yürütme Kurulu üyeleri en fazla iki dönem üst üste görev alabilir.

Komisyon Yürütme Kurulu; BTO Yönetim Kurulu, TTB Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu Yürütme Kurulu ve BTO’nun öteki komisyonlarıyla ilişkilerin yürütülmesi, il düzeyinde çalışan kadın örgütleriyle ilişkilerin kurulması ve sürdürülmesi, Kadın Sağlığı ve Kadın Hekimlik Komisyonu toplantılarının planlanması,  yürütülmesi, komisyon toplantısında alınan kararların yerine getirilmesi, izlemi ve raporlanması ile görevlidir.

Toplantı tarihi, yeri ve gündemi toplantıdan en geç bir hafta önce Komisyon Yürütme Kurulu üyeleri tarafından komisyon üyelerine bildirilir ve ek gündem önerileri varsa toplantı öncesinde gündeme eklenmesi sağlanır.

Toplantı sırasında Komisyon Yürütme Kurulu üyeleri belirlenen gündeme uygun olarak toplantıyı açar ve bir önceki toplantıdan bu yana oluşan gelişmeleri katılımcılara sunar. Daha sonra belirlenmiş olan gündem maddelerinin görüşülmesine geçilir. Kararlar, toplantıya katılanların oy çokluğu ile alınır.

Her toplantı sonunda bir sonraki toplantı tarihi belirlenir. Bu sırada raportör gelişmeleri not eder ve alınan kararları toplantı sonrası bir hafta içinde yazılı hale getirerek komisyona sunar.

Madde 11- Komisyon üye sayısının 10 (on) ‘un altında olduğu durumda, komisyon üyeleri tarafından seçilen iki üye ile komisyon faaliyetleri koordine edilir. Koordinasyonun görevi madde 10 ‘da dile getirilen Komisyon Yürütme Kurulu görevi ile uyumludur.

Madde 12 – Komisyon ve Yürütme Kurulu çalışmaları için gerekli koşul ve olanaklar; BTO Yönetim Kurulu tarafından sağlanır, sekreterlik hizmetleri verilir. BTO Yönetim Kurulu ve Komisyon (varsa Komisyon Yürütme Kurulu) arasındaki ilişkilerden Yönetim Kurulu tarafından görevlendirilen bir kadın Yönetim Kurulu üyesi sorumludur. Görevli kadın Yönetim Kurulu üyesi, Komisyon toplantılarına katılır.

BTO Yönetim Kurulu gerekli gördüğü durumlarda; BTO Yönetim Kurulu gündeminin ilgili maddelerine ilişkin olarak bilgi ve görüşlerini almak üzere Komisyon üyelerinden konu ile ilgili kişi ya da kişileri BTO Yönetim Kurulu toplantısına davet edebilir.

Madde 13 – Komisyon çalışma programı, çalışma raporları, yıllık etkinlik planları, duyurular BTO Yönetim Kurulu’na sunulur;  söz konusu belgelerin Yönetim Kurulu onayı doğrultusunda BTO web sitesinde yer alması ve Oda çalışanlarınca gecikmeksizin sisteme yüklenmesi sağlanır. Gündeme ilişkin sosyal medya paylaşımlarının hızlıca yapılabilmesi için Komisyondan sorumlu kadın Yönetim Kurulu üyesi bilgilendirilir.

Madde 14- Komisyon verimli, etkin ve hızlı çalışmalar yapabilmek için gerektiğinde üyeleri arasından sürekli ya da geçici alt çalışma grupları oluşturabilir.

Madde 15- Bu Yönerge, BTO Yönetim Kurulu ve Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Komisyonu Yürütmesi tarafından yürütülür.

Yürürlük

Madde 16- Bu Yönerge, BTO Yönetim Kurulu tarafından onaylandıktan ve BTO web sitesinde yayımlandıktan sonra yürürlüğe girer.

Exit mobile version