BURSA NÖBETE HAYIR PLATFORMU DEKLARASYONU VE ÇAĞRISI
Bursa’da 5. yılını tamamlamaya 5 ay kala Aile Hekimliği sisteminde yaşadıklarımıza baktığımızda, her günün bir önceki günden kötüye gittiğini, her yasa, her genelge ve yönetmelik ile hak kayıplarına uğradığımızı rahatça söyleyebiliriz. Bugüne kadar katsayı ayarlaması ile hak edişlerimizden, gruplama ile cari ödeneklerimizden, defin ve adli nöbet listeleriyle dinlenme haklarımızdan kayba uğradık.
Peki aile hekimliği sistemine geçtiğimiz günlerde bize vaat edilenler bunlar mıydı? Sözleşmelerimizde ve yasalarımızda yazan, bizim imzaladığımız koşullar bunlar mıydı?
Hayır!
Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere pek çok bakanlık, bizleri ve meslek örgütlerimizi dikkate almadan tek taraflı olarak, hep de aile hekimliği çalışanlarının zararına olacak biçimde bu düzenlemeleri hayata geçirdiler.
Bugün de bizlere hastane acillerinde ve 112’lerde nöbet dayatılması söz konusu.
Bu geri gidiş nereye kadar sürecek? Asgari ücretle ayda 200 saat çalışana kadar mı? Taşeron şirketlere devredilip her tür sosyal haktan mahrum bırakılana kadar mı? Nereye kadar?
Aile hekimleri ve Ebe-Hemşirelerimiz “artık yeter” diyorlar. Bu nöbetler bizim görev tanımımızda yok, hastane birlikleri ve 112 Acil Sağlık Hizmetleri birimleri bizim hizmet vermemiz gereken yerler değil. Nasıl ki kurum hekimlerine, özel hastane hekimlerine, işyeri hekimlerine, Ortak Sağlık ve İş Güvenliği Merkezi hekimlerine kamu hastane acillerinde nöbet yazılamıyorsa bize de yazılmamalı. Aile hekimliği çalışanları kendi KAYITLI NÜFUSLARINA, tanımlanmış YERİNDE SAĞLIK HİZMETİ sunmakla yükümlüdür. Her isteyenin jokeri, her açık kalan deliğin yaması olmak görevlerimiz arasında değildir.
Biz aşağıda imzası olan meslek örgütlerinin oluşturduğu Bursa Nöbete Hayır Platformu olarak bu hukuksuz nöbet uygulamasına karşı, hekimleri ve sağlık çalışanlarını birlikte davranmaya çağırıyoruz. Çünkü;
* Mesleğimizi önemsediğimiz, aile hekimliğini uluslar arası standartlarda yapmak istediğimiz için,
* Gelecekte bu mesleği sürdürecek meslektaşlarımız için,
* Yarın üstümüze yeni angaryalar ve görevimiz olmayan işler yüklenmemesi için,
* Çocuklarımıza, ailemize ayıracağımız zamanı korumak ve dinlenme hakkımıza sahip çıkmak için,
*Bize ve meslek örgütlerimize danışılmadan hakkımızda karar alınmasına itiraz etmek için,
bu nöbetlere gitmememiz gerektiğini düşünüyoruz.
Gitmeme nedenlerimiz daha da artırılabilir.
Bu nedenleri göz ardı edip, nöbete gitmek isteyenler için karşılaşabilecekleri bazı riskleri paylaşmak istiyoruz.
Bir tıp disiplini ve deneyim gerektiren bir alan olarak acil hekimliği uygulamasındaki deneyim eksikliğimiz bizi hasta ve hasta yakınlarıyla karşı karşıya getirip, şiddete maruz bırakabilir.
Acil sağlık hizmetlerine uygun olmayan Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası poliçelerimiz, olası bir malpraktis davasında bizleri yüzbinlerce TL’lık tazminatlarla karşı karşıya bırakabilir.
ZMSS Yasası’nın “her hekim çalışma alanına ve riskine uygun ZMSS yaptırmak zorundadır. Yaptırmayanlara 5000 TL’ye kadar cezai işlem uygulanır” hükmü gereği, aile hekimliğinin düşük risk grubuna uygun yaptırdığımız poliçelerimiz bizleri bu cezai yaptırımla karşı karşıya bırakabilir.
Peki ya nöbete gitmezsek karşılaşacağımız baskılar?
Elbette idare bu konuda, görevleri gereği, tutanaklar tutacak ve soruşturmalar açabilecektir. İşte bu durumda Bursa Nöbete Hayır Platformu Bileşenleri olarak hekimlerimizin ve ebe-hemşire ve ATT’lerimizin yanında olacağız. Hukuksuz nöbet uygulamasına karşı yürütülen tüm çabalarda ve sonrasında karşılaşılabilecek tüm hukuksuz baskılarda, hukuksal ve eylemsel destekle sizlerin yanında yer alacağımızı ilan ediyoruz. Bizler üyelerimizden ve haklı olmaktan aldığımız güçle, bu sürece katkı sunan, üyemiz olsun ya da olmasın tüm sağlık çalışanlarının yanında ve arkasında olacağız.
Gücümüzün farkında olmalı, bu gücü geleceğimiz hakkında karar alanlara hissettirebilmeliyiz. “Bizimle ilgili kararlar alırken, bizim görüşümüzü de dikkate alın” demeliyiz.
Gücü fark etmeniz, yanında olmanız, yanımızda olmanız dileğiyle…
Bursa Nöbete Hayır Platformu Bileşenleri; (Alfabetik sıra ile)
BTO (Bursa Tabip Odası)
BURSAHED (Bursa Aile Hekimliği Derneği)
BUSAD ( Bursa Sağlık Çalışanları Derneği)
PHD Bursa Şb (Pratisyen Hekimlik Derneği)
Sağlık Sen Bursa Şb. (Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası)
SES Bursa Şb. (Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası)
Türk Sağlık Sen Bursa Şb (Türkiye Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Görevlileri Sendikası)