ILO(Uluslararası Çalışma Örgütü) her yıl 28 Nisan İş Sağlığı ve Güvenliği Günü nedeniyle bir tema belirlemekte ve bu tematik alan yıl boyunca gündemde tutularak işlenmektedir. Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü’nün 2022 yılı teması “olumlu bir güvenlik ve sağlık kültürü yaratmada katılım ve sosyal diyalogun önemi” olmuştur.
Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü dışında iş kazalarındaki işveren sorumluluğun hukuken tescil edildiği ilk tarih olan 28 Nisan 1914 nedeniyle birçok ülkede 28 Nisan “iş kazası-meslek hastalığı kurbanlarını anma günü” olarak kabul edilmiştir.
Güvenceli çalışma hakkı, temel insan haklarından biri olup, yaşam ve sağlık hakkı ile doğrudan ilişkilidir. Ülkemizde de işçi sağlığı ve güvenliği açısından olumsuz bir tablo söz konusudur; sadece 2022 yılının ilk üç ayında 347 işçi yaşamını kaybetmiştir. ILO tarafından, dünyada çalışma ortam ve koşullarının düzeltilmesi ve insan onuruna yakışır iş anlayışının belirleyici ilke olarak kabul edilmesine karşın, bu hedefe ulaşılmasının çok uzak olduğu görülmektedir.
2012 yılında başta Türk Tabipleri Birliği (TTB) olmak üzere emek ve meslek örgütleri gibi konunun bileşenlerinin uyarıları ve katkıları dikkate alınmadan, büyük iddialarla çıkartılan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası da işçi sağlığı ve güvenliğine katkı koymamıştır. Sermayenin örgütlerinin her türlü taleplerinin dikkate alındığı bu yasa ile bu alanın piyasaya açılmasının yasal zemini oluşturulmuştur. OSGB’ler vasıtasıyla işyeri hekimlerinin ve diğer işçi sağlığı ve iş güvenliği emekçilerinin emeği piyasalaştırılmış, iş güvencesi ortadan kaldırılmıştır.
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın onuncu yılında meslek hastalıkları ve iş cinayetleri artarak devam etmiştir. Meslek hastalıklarının tanı prosedürleri meslek hastalıklarının tespit edilmesini önlemektedir. COVID-19’a dair illiyet bağını kanıtlama yükümlüğünün emekçilerin sırtına yüklenmiş olması, meslek hastalığı tespiti yapılabilmesini tamamen sermayenin ve devletin insafına bırakmıştır. COVID-19, sağlık emekçileri için meslek hastalığı, diğer işçiler için ise iş kazası olarak kabul edilmesinin önündeki engeller ortadan kaldırılmalıdır.
Pandemi döneminde kaybettiğimiz yüzlerce hekim ve sağlık emekçisini, iş cinayetlerinde hayatını kaybeden tüm işçileri saygıyla anıyor, yaşayanlar için işçi sağlığı mücadelesini büyütme kararlılığımızı ilan ediyoruz.