Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Levent Tufan Kumaş, Norm Haber’de Yasemin Güler’in sunduğu Ortak Akıl programına konuk oldu.
Türkiye, 6 Şubat Pazartesi günü Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremle sarsıldı. 7,7 büyüklüğündeki ilk deprem Pazarcık ilçesinde saat 04.17’de meydana geldi. Saat 13.24’te bir sarsıntı daha meydana geldi. Merkez üssü Elbistan ilçesi olan depremin büyüklüğü 7,6 olarak kaydedildi. Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Tufan Kumaş ve Yasemin Güler, deprem sonrası bölgede oluşan sağlık sorunlarını programda masaya yatırdı.
Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Levent Tufan Kumaş, “Deprem bölgesine ilişkin çok yönlü sorunlar var. Sağlık açısından baktığımızda alt yapı sorunları var. Yıkılan sağlık kuruluşlarımız var. Türk Tabipleri Birliği, TTB Olağandışı Durumlarda Sağlık Hizmetleri Kolu tarafından kriz masası oluşturdu. Bölgeye gönüllü katılmak isteyen meslektaşlarımız oldu bunu biz Sağlık Bakanlığı’na, Bursa İl Sağlığa ilettik. Donanıma ihtiyacımız olduğu için organizasyon ilk etapta ne yazık ki çok çabuk sağlanmadı. Bölgeye gönüllü olarak bağımsız giden meslektaşlarımız da etkili olamadı. İlk anda ki belki de hayat kurtaracak müdahalenin gecikmesine neden oldu. Sağlık kurumlarının yaşamsal olduğunu anlamış oluyoruz” ifadesini kullandı.
Bölgede sağlık ihtiyaçlarının dönüştüğünü vurgulayan BTO Başkanı Dr. Tufan Kumaş, “Şimdi artık sorunlarımız biraz daha farklı, bölgede hayat devam ediyor. Bölgede kalan vatandaşlarımız için barınma ve sağlık sorunlarının giderilmesi gerekiyor” dedi.
SALGIN HASTALIKLARI
BTO Başkanı Dr. Kumaş bölgede ortaya çıkabilecek salgın hastalıklar konusunda değerlendirmelerde bulundu. Bölgede kurulan yerleşim birimlerinde bazı hastalıkların ortaya çıkabileceğini belirten BTO Başkanı Dr. Kumaş, “Deprem koşullarında özellikle korktuğumuz salgın hastalıkları var. Bu hastalıklar alt yapı ve hijyen ile ilgili. Onun için temiz su sağlanmalı, seyyar tuvaletlerin oluşturulması, insanların temizlik ihtiyaçlarını giderebileceği bir alt yapının sağlanması çok önemli. Bunun için de bölgede sağlık önleminin alınması gerekiyor. Karşılaştığımız sorunlardan biri de Aile Sağlığı Merkezlerinde aksaklık olduğu, umarım bir an önce telafi edilir. Ancak unutmayalım ki bölgedeki meslektaşlarımız da bir depremzede, gönüllü olarak gidenlerinde insan olduğunu unutmayıp dinlenmeye ihtiyacı olduğunu bilelim ” şeklinde konuştu.
BTO Başkanı Dr. Kumaş, “Salgın hastalıklar ile ilgili elimizde resmi bir bilgilendirme yok. İshal vakaları var ama her ishal vakasını kolera, dizanteri ve tifo ile ilişkilendirmek doğru olmaz. Böyle bir risk her zaman önümüzde var, bu yüzden doğru alt yapı oluşturularak hastalıkların ortaya çıkması engellenebilir. Bölgede olumsuz iklim koşulları var, havanın soğuk olmasından kaynaklı üst solunum yolu ve alt solunum yolu enfeksiyonları bir risk oluşturuyor” ifadesini kullandı.
BTO Başkanı Dr. Kumaş, “Olağan Dışı durumlarda bölgede, gözlem ve değerlendirme ve bunu sonucunda bir rapor çalışması yapılmaktadır. Bursa Tabip Odası’nın genel sekreteri, Halk Sağlık Uzmanları Derneği’nin organizasyonu çerçevesinde Hatay’da bulunuyor. Türk Tabipler Birliği ilk andan itibaren bölgedeydi. Hekim arkadaşlarımız bölgede. Elimizden geldiğince destek olmaya çalışıyoruz” dedi.
DEPREM BÖLGESİNDE İLAÇ SORUNU VAR MI?
Deprem bölgesindeki ilaç sorunlarına ilişkin BTO Başkanı Dr. Kumaş, “Türk Eczacıları Birliği bölgede bir çalışma yürüttü. Onlar da şuan bölgede birimler oluşturdu. Olağanüstü durumlara ilişkin bir genelge yayınladı. Türk Eczacı Birliği organizasyonu yaptı. Bursa Eczacı Odası da ilaç konusunda yardım çalışması yürüttü. Biz de destek olmaya çalıştık. Kriz Masası oluşturulduğunda, yardımların yönlendirilmesi için Adana Tabipler Odası lojistik merkez olarak belirlendi. Bölgede ilaç ve aşı ihtiyacının karşılandığı bilgisini alıyoruz” ifadesini kullandı.
BURSA’DA DEPREMZEDELER İÇİN SAĞLIK HİZMETİ
Bursa Tabip Odası öncülüğünde deprem bölgesinden Bursa’ya gelen depremzedeler için gönüllü olarak muayenehanelerinde ücretsiz sağlık hizmeti veren hekimler olduğunu belirten BTO Başkanı Dr. Kumaş, “Bursa’da kamu sağlık kurumlarına başvuran depremzede sayısı 2 bin 100 civarında, yatan hasta sayısı ise 152 civarında. Öte yandan Bursa Tabip Odası’na bağlı mesleğini serbest olarak icra eden hekimlerimize çağrıda bulunduk. Çok sayıda gönüllü var. Özel muayenehanelerinde afetzedelere ücretsiz sağlık hizmeti verecekler. Kime ne kadar faydamız olursa, yaraları ne kadar sarabilirsek bizim için o kadar iyi. Destek olan bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.