Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Levent Tufan Kumaş ve Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Melike Baysal, LineTV’de Ayşe Nur Büyükhan’ın sunduğu Haber Ekstra programına konuk oldu.
Geçtiğimiz haftalarda Bursa’da bir veteriner hekimin kuduz aşısına ulaşırken yaşadığı zorluklarla gündeme gelen aşı tedariği sorunu LineTV’de yayınlanan programda bir kez daha masaya yatırıldı. BTO Başkanı Dr. LEvent Tufan Kumaş, geçmişte Türkiye’de aşı üretimi yapan Hıfzısıhha Enstitüsü’nün kapatılarak ülkenin söz konusu kabiliyetini kaybettiğini ve aşı tedariğinin yurtdışından sağlanması yolunun seçildiğini belirterek, bu tercihin bugün yaşadığımız sorunların temel nedenlerinden biri olduğunu dile getirdi.
“Hayvan ısırması nedeniyle yaşanan tedirginlikten dolayı bazı hastanelere müracat edilmesine rağmen aşı bulunamadığı yönünde alınan yanıtlar, gündemi epey meşgul etmişti. Böylece türkiye’de ilaç yoklarının ardından aşı sorunu da gün yüzüne çıktı” ifadelerini kullanan Dr. Kumaş, Kuduz’da ölüm oranının yüzde 100 olduğunu da hatırlattı ve tek çarenin aşı olduğunu tekrarladı ve kuduz ve diğer önemli aşılarda yeniden tedarik sorunu yaşanmaması için alınabilecek önlemin aşıda dışa bağımlı kalmamak olduğunu sözlerine ekledi.
ÖZEL HASTANELER YÖNETMELİĞİ TEPKİSİ
Dr. Kumaş, Sağlık Bakanlığı tarafından Özel Hastaneler Yönetmeliği’nde yapılan ve muayenehanesi olan hekimlerin mesleklerini serbestçe yapabilmelerini engelleyip hastaneler zincirinin sömürüsüne terk eden düzenlemeyle ilgili de değerlendirmelerde bulundu. Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da düzenlenen bir gösteriyle de protesto edilen yönetmelik değişikliğiyle ilgili, “06 Ekim 2022 tarihinde yayımlanan yönetmelik gereği hekimler, 7 Ocak 2023 tarihinden itibaren özel sağlık kuruluşları ile sözleşme imzalamadıkları takdirde hastalarını bu kuruluşlarda tedavi edemeyecekler” ifadelerini kullanan Dr. Levent Tufan Kumaş, hasta-hekim ilişkisini bozan düzenlemeye karşı olduklarını yineledi.
BTO Başkanı Dr. Kumaş, geçtiğimiz günlerde yeni bir değişiklikle kadro sayılarının sınırlayan yüzde 15’lik kotanın kalktığı haberlerinin yanıltıcı olduğunu belirterek, “Hali hazırda muayenehaneleri olanlara branş bazında kadrolu hekim sayısı üzerinden getirilen kısıtlamanın -ki bu ilgili branşta toplam kadro sayısını üçte birini aşmayacak şeklindedir- devam etmesi nedeniyle, yine az sayıda hekim sözleşme yapabilecektir” dedi. Dr. Kumaş, özel hastanelerle sözleşme yapabilen azınlık hekim grubunun da bu özel kurumların insafına bırakıldığını, bir sömürü düzeninin getirilmek istendiğinin altını çizdi.
Söz konusu düzenlemenin sadece hekimlerin haklarını değil, aynı zamanda halkın ve hastaların özgürce hekim ve sağlık kuruluşu seçme hakkına yönelik de bir saldırı olduğunu belirten Dr. Kumaş, “6 Ekim ve 7 Ocak Yönetmelik değişiklikleri acilen geri çekilmelidir” diye konuştu.