Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Kadir Binbaş, 5 Aralık 2024 Perşembe günü Line TV’de İrem Okur’un sunduğu ‘Güncel’ programında gündemi değerlendirdi.
Bursa’da Sağlık Meslek Örgütleri, 1 Kasım’da yürürlüğe giren ‘eziyet yönetmeliği’ olarak niteledikleri Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ne karşı 2-6 Aralık’ta iş bırakma kararı aldılar. Grevin dördüncü gününde İrem Okur’un sunduğu ‘Güncel’ programına konuk olan Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Kadir Binbaş ‘Genel Sağlık Politikaları, Aile Hekimliği ve Yönetmeliğe Neden Karşıyız?’ başlıkları hakkında bilgiler verdi.
Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Kadir Binbaş, “Genel Sağlık Politikalarına bakmak gerekiyor. Aile Hekimliği Uygulaması da bunun bir parçası. 20 yıl öncesine gittiğimiz zaman bir dönüşüm programı başlattılar. Güzel bir dönemde yaşadık. Dilediğimiz kadar özel hastanelere gidebildik ve devlet karşıladı bunları. Ciddi bir finansta aktarıldı. Zaman geçtikçe garip uygulamalar çıktı. Bunlar arasında en çok kanıksadığımız ise performans uygulamasıydı. Kamuda çalışan hekimler ne kadar çok hasta bakarsa o kadar çok maaşa yansıma olacaktı. 20 yıl önce doktora başvuru sayısı çok azken şuan çok yüksek yani ciddi bir kışkırtılmış bir talep oluştu. Kamu hastaneleri bu talebi karşılamayınca, özel hastanelere sevk ve direk başvuruların önü açıldı. Biz, o dönemde söyledik özelleştirici bir sistem bu, siz sağlığı ticaret haline getiriyorsunuz. Sistem piyasacı bir hale geldi. Bunun beraberinde yenidoğan cinayetleri ortaya çıktı. İstanbul’da kamuda yenidoğan yoğun bakımında yatak sayısı 1 iken özelde 4 olmuş. SGK’dan ve şahıslardan daha çok para almak için sürekli sevkler olmuş” şeklinde konuştu.
İkinci kez greve giden aile hekimlerinin kararlı olduğunu ve mücadelelerine devam edeceklerini vurgulayan Bursa Tabip Odası Başkanı Kadir Binbaş ‘eziyet yönetmeliği’ olarak nitelendirdikleri yönetmeliğe neden karşı olduklarını anlattı.
BTO Başkanı Dr. Kadir Binbaş, “Biz bu problemi çok önceden öngörüp gerekli uyarıları yaptık ancak yeteri kadar destek alamadık. Biz diyoruz ki birinci basamak önemli, yatırım yapın. ASM’lerin birçoğu cami ve merdiven altlarında. Birinci Basamak Sağlık Hizmetinin verilebilmesi için Toplum Sağlık Merkezleri ya da İl Sağlık Müdürlükleri, bizde bulunması gereken aşıları, aile planlaması malzemelerini, araçları, gereçleri bizlere temin etmeleri gerekiyor ancak bu sağlanmadığı için bizde hizmetimizi çok iyi yapamıyoruz. Yönetmelik ile bir sürü kısıtlama getirildi. Örneğin, bazı mide ilaçlarını ve ağır kesicilerİ yazarsak maaşımızdan kesilecek. Dolayısıyla bizim reçetemize müdahale ediliyor. Hedeflenen hasta yükünü birinci basamağa yönlendirip ASM’leri semt polikliniği haline getirecekler. Hastalarımız ikinci ve üçüncü basamağa randevu alıp giderse ücret ödeyecekler. Zaten hastalar, randevu almakta zorlanıyorlar. Bu durumda herkes bizden randevu almak isteyecek. Günde 76 hasta bakmazsak yine maaş kesintisi olacak. Biz, birinci basamakta, kesinlikle ücret alınmasını istemiyoruz” dedi.
BTO Başkanı Dr. Kadir Binbaş,“Bursa’ya Şehir Hastanesi yapmak yerine, iki ya da üç tane 500 yataklı hastane yapıp bütün Aile Sağlığı Merkezlerini yeniden yapardınız ama tercih Şehir Hastanesi oldu. Oysa Şehir Hastaneleri, kamu hastanesi değil Türkiye’nin en büyük özel sağlık işletmeleridir. Birinci basamağı güçlendirip bizim hasta sayımız aşağıya çekildiği zaman biz, bu hastalara bakarız aşılarını yaparız, koruyucu sağlık hizmetlerini veririz ve hastaların hastanelere bu kadar çok gitmesini engelleriz yani hastaneye gitmeye ihtiyaçları olmaz” ifadesinde bulundu.
Dr. Kadir Binbaş’ın, yaklaşık 30 dakika süren ve İrem Okur’un sorularını yanıtladığı programın tamamını aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.
https://www.youtube.com/watch?v=Zhlva33GLAs&t=361s&ab_channel=LineTVBursa