Bursa’nın Büyükorhan ilçesine bağlı Karaağız köyüne yapılması planlanan biyokütle enerji santraline yönelik köylülerin açtığı davada mahkeme, imar planı değişikliğinin iptali hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Böylece Köylülerin santral projesine karşı açtığı 3 davadan ikincisinden de yürütmeyi durdurma kararı çıkmış oldu. Bursa 2. İdare Mahkemesi kararında, yöre halkının tarım ve hayvancılık faaliyetlerini anımsattı. Santralin kurulması durumunda su temini sıkıntıları yaşanabileceği belirtilen kararda, santralin kurulmasıyla bölgedeki korunması gereken nadir ekosistemin zarar göreceğine dikkat çekildi.
Ayrıca kararda “bölgedeki endemik türler ile antik yerleşim alanı gibi kültür varlıkların zarar görebileceğinin anlaşıldığı” vurgulandı. Mahkeme, oybirliğiyle aldığı kararla imar planlarının açıkça hukuka aykırı buldu ve uygulanması durumunda telafisi güç zararlar doğuracağını belirterek yürütmesini durdurdu.
Konuyla ilgili 25 Mart Pazartesi günü Karaağız Köyünde düzenlenen basın açıklamasına katıldık.
DEĞERLİ BASINIMIZ VE HALKIMIZA,
Bizler, Büyükorhan ilçesinin Karaağız köyü sakinleri olarak aylardır nöbet tutarak Biyokütleden Elektrik Santrali’ne karşı direnmekteyiz. Gördüğünüz gibi, köyümüz havası temiz, çevresi ormanlarla sarılı ve şifalı sularla beslenen bir beldedir. Biz bu güzelliği korumak için mücadele etmekteyiz. Santralin yapılmaması için sonuna kadar uğraşacağız.
Nöbet tutarken, hukuki mücadele yapmayı da ihmal etmedik. Bursa İdare Mahkemelerinde davalar açtık. Mahkemeler yöremize gelerek keşif yaptılar, bilirkişiler bizlerin savunduğu gerçekleri bilimsel raporlarına yazdılar. Bunlara göre, önce Bursa İl Toprak Koruma Kurulu kararı hakkında açtığımız davada yürütmeyi durdurma kararı verildi. Bu kararda, santralin yapılmak istediği 8 parselin tarım dışı kullanılmasına izin verirken, sadece bu parselin değil, çevresinin de değerlendirilmesi gerektiği belirtilmiştir. Bu değerlendirme çok önemlidir.
İkinci açtığımız dava, santralin yapılması için şart olan imar plan değişikliklerinin iptali davasıydı. Onda da, 5 kişiden oluşan bilirkişi heyeti bizim sözlerimiz doğrulayan görüşlerini mahkemeye sunmuşlardır. Raporu dikkate alan Bursa 2. İdare Mahkemesi geçen hafta yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. Mahkeme kararında, yöre halkının tarım ve hayvancılık yaptığını, santralin bunları olumsuz etkileyeceğini, santral kurulursa su bulmakta sıkıntılar yaşanacağını, bölgedeki korunması gereken nadir ekosistemin zarar göreceğini yazmıştır. Ayrıca, santral alanının hemen bitişiği ve çevresinde bulunan arkeolojik eserlerin zarar görebileceği ifade edilmiştir. Kararda yazdığı gibi, iptali istenen imar plan değişikliklerinin uygulanmasının açıkça hukuka aykırıdır.
Köyümüzün yaşam alanını yok edecek, bizi köyümüzden, toprağımızdan sürgün edecek olan bu projeye karşı el birliğiyle mücadele verdik. Sabah akşam köy girişinde tuttuğumuz nöbetle yaşamımızı, çocuklarımıza bırakacağımız geleceğimizi savunduk. Karaağızlılar olarak verdiğimiz haklı mücadele yargı kararlarıyla karşılık buldu. Mahkemelerin bu projenin iptaline de karar vereceğini düşünüyoruz.
Hukuka ve yasalara sonuna kadar bağlıyız. Herkesi de bunlara uymaya davet ediyoruz. Yanlış davranışlarla, hainlik anlamına gelecek sözlerle kimseyi suçlamamaya çağırıyoruz. Bu vatan hepimizin. Buralarda yaşamak yaşlanmak bizlerin hayali ve hakkıdır. Ata toprağımızı koruyacağız. Saygılarımızla.25 Mart 2019
Karaağız Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği