KADER DEĞİL, FITRAT DEĞİL, KAZA DEĞİL CİNAYET!
İŞ CİNAYETLERİNİ VE İŞÇİ KATLİAMLARINI DURDURALIM! BİR İMZA’DA SEN VER!
Kimi zaman "ölçülmeyen karbon monoksit oranı", kimi zaman "bakımı yapılmayan cephe asansörü", bazen "kapatılmayan inşaat boşluğu", bazen de "çadırdaki elektrik kaçağı" olarak karşımıza çıkan, oysa asıl nedeni yıllardır uygulanan neoliberal politikalar olan iş cinayetlerinde her yıl ortalama 1500 emekçi hayatını kaybederken, binlercesi iş göremez duruma gelecek derecede sakatlanıyor. Her gün 5-7 işçi İş cinayetlerinde yaşamını yitiriyor.
İşçi Sağlığı ve Güvenliği bütün çalışanları ilgilendiren, çalışma yaşamının en temel unsurlarından biridir. Bu alana ilişkin göstergeler temel insan hakları, çalışma yaşamı ve ülkelerin gelişmişliklerine ilişkin en önemli göstergelerin başında gelmektedir.
Ülkemizin, çalışma yaşamı koşulları açısından hem hükümetin hem de kamuoyunun olağanüstü hassasiyetle üzerine eğilmesi gereken son derece olumsuz bir tablo ile karşı karşıya olduğu tüm açıklığı ile ortadadır.
Bugün ülkemizde uygulanmakta olan neoliberal ekonomi politikaları sonucunda iş güvencesinin azalması, esnek çalışma biçimleri, çalışma koşullarının ağırlaşması; özelleştirme, sendikasızlaştırma ve taşeronlaştırmanın yaygınlaşması; sosyal güvenlik ve güvenceden yoksun kayıt dışı işçilik ve çocuk işçi çalıştırma, yasal düzenlemelerdeki yanlışlıklar iş cinayetlerinin başlıca nedenidir.
Bugün işçiyi her türlü korumadan uzak bırakan, mühendis ve hekimi iş kazaları tazminatlarından sorumlu tutan, işvereni ve iş yaşamını denetlemekten sorumlu olan devleti ise her türlü sorumluluktan arındıran bir politika ile karşı karşıyayız.
Bu noktada iş cinayetlerinde ölümleri, yaralanmaları ve meslek hastalıklarını “işçinin kaderi”, “işin fıtratı” şeklinde ifade etmek ise bilinçli olarak gerçeğin üstünü örten, art niyetli bir yaklaşımdır.
Cinayetlerin sorumluları işyerinde gerekli tedbirleri almayan işverenler, yasal düzenlemeleri ve ikincil mevzuatları olması gerektiği gibi hazırlamayanlar ve gerekli denetimleri yapmayan ilgili bakanlıktır.
Burada altını bir kez daha çizmekte fayda görüyoruz. Emek-meslek örgütlerinin önerileri dikkate alınmadan hazırlanan “yama” tedbirlerle iş cinayetlerinin engellenmesi mümkün değildir. İşçi sağlığı ve iş güvenliği için “Önce insan, önce sağlık, önce güvenlik” anlayışı taşımayan hiçbir düzenleme sorunlara çözüm getirmeyecek, iş cinayetlerini durduramayacaktır.
Çalışma hayatının yeniden düzenlenmesi, çalışma şartlarının iyileştirilmesi, işçi ölümlerinin durdurulması için mücadele etmeyi temel görevi sayan DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, piyasalaştırılmış değil insan odaklı bir işçi sağlığı ve güvenliği düzenlenmesi için önerilerini defalarca gerek iktidarla gerekse kamuoyu ile paylaşmıştır. Ne yazık ki; görüşlerimizin hiçbiri dikkate alınmamıştır.
Ancak bilinmelidir ki, İş cinayetlerinin son bulması, ancak ve ancak işçilerin, emekçilerin ve tüm halkımızın kendilerini ilgilendiren tüm konularda söz, yetki ve karar hakkının olduğu eşit, özgür ve demokratik bir Türkiye ile mümkündür.
Bizler, iş cinayetlerinin durdurulması için, emekçi sınıfın sendikaları ve meslek örgütleri olarak ortak irade ve eylemlilik içinde olduğumuzu bir kez daha duyuruyor; Tüm Türkiye’ de olduğu gibi Bursa’ nın tüm emekçilerini, yoksullarını, işsizlerini, kadınlarını, erkeklerini, gençlerini, yaşlılarını, örgütlü örgütsüz tüm insanlarımızı da ortak mücadele için Emek – Meslek Örgütleri olarak oluşturduğumuz “Bursa İş Cinayetlerini Durduralım Platformu” na katılmaya, destek vermeye davet ediyoruz.
Platform olarak, ülkemizdeki olumsuz tabloyu değiştirmek için görüşlerimizin de dikkate alınarak iş cinayetlerini durdurulması için 3 Mart 2015 tarihinde Ankara’ da başlatılan “İş Cinayetlerini durduralım! Bir İmza’ da Sen ver!” imza Kampanyasına ses veriyoruz ve Bursa’ da imza kampanyasını başlatıyoruz. İmza kampanyamız, SOMA İşçi katliamının yıldönümü olan 13 Mayıs 2015 tarihine kadar sürecek ve toplanan imzalar, ilgili bakanlığa verilmek üzere Birlik Merkezlerimize gönderilecektir.
Bizler, önümüzdeki günlerde Bursa’ da yapacağımız kitlesel basın açıklamaları, meşaleli yürüyüşler, kentin çeşitli bölgelerinde kuracağımız İmza standları vb. etkinliklerle ile kampanyamızı büyüteceğiz. Yapacağımız tüm etkinliklerde duyarlı kamuoyunu ve tüm halkımızı davet ediyoruz, desteklerini bekliyoruz.
İş cinayetleri ne kader ne de fıtrat!
İş cinayetleri engellenebilir, yeter ki bilimin ve tekniğin gereği yapılsın!
Yeter ki taşeron düzeni, güvencesiz çalıştırma son bulsun, sendikal haklar tanınsın!
Yeter ki; her çalışmanın öznesi insan ve yaşam olsun!
İş Cinayetlerini Durduralım! Bir İmza’da Sen Ver!
Kamuoyuna saygıyla sunarız.
İŞ CİNAYETLERİNİ DURDURALIM PLATFORMU
• BURSA TABİP ODASI (BTO)
• DİSK GÜNEY MARMARA BÖLGE TEMSİLCİLİĞİ
• KESK BURSA ŞUBELER PALTFORMU
• TMMOB BURSA İL KOORDİNASYON KURULU