Site icon Bursa Tabip Odası

Alkış istemiyoruz, hakkımızı istiyoruz!

Sağlık Gündemi podcastinde değerlendirmelerde bulunan SES Bursa Şube Başkanı İrfan Açık, sağlık çalışanlarının pandemi sürecinde çok yıprandığını tükendiğini belirterek, alkış değil, haklarını istediklerini söyledi.

BURSA – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Bursa Şube Başkanı İrfan Açık, Bursa Tabip Odası’nın başlattığı Sağlık Gündemi podcastinin konuğu oldu. Onur Fidansoy’un sunduğu programda sağlık çalışanlarının pandemi döneminde yaşadığı zorluklardan söz eden Açık, COVID-19 ile 2020 yılı mart ayında resmi olarak tanıştıklarını hatırlattı. COVID-19’a iki kez yakalanıp, iyileşen SES Başkanı Açık, o süreci de şöyle anlattı: “İlk olarak ağustos sonu, eylül başı gibi hastalığa yakalandım. Etrafımda daha önce COVID geçirip, atlatan arkadaşlarımız vardı. Ben de onlar gibi geçirip rahatlıkla atlatabilirim diye düşünüyordum. Hiç sigara kullanmıyorum, alkol almıyorum, düzenli spor yapıyorum. Buna rağmen yakalandım. İlkini hafif olarak atlattım. Ama ikincisi öyle olmadı. COVID-19’a ikinci kez yakalanmam ilkinden 4 ay sonra oldu. Aralık ayının sonunda tekrar COVID geçirdim ama bu sefer çok daha ağır bir süreç oldu. Eşimle beraber yakalandık o zaman. Yoğun bakımlarda yattım, oldukça zor bir süreçti. Arkadaşlarımızın destekleri büyük moral verdi bize.”

SAĞLIK BAKANI BİZİ DUYMUYOR

Pandemi sürecinde sağlık çalışanlarının yaşadığı sorunlara değinen Açık, pandemi öncesinde de sorunların yaşandığına dikkat çekti. İrfan Açık, “Sağlıkta şiddet yasası meclisten geçti ama bugüne kadar onunla ilgili maddeler, kanunlar çıkmadı. Beyaz Kod uygulaması başlatan bir hemşire arkadaşımız hala mahkemelerde sürünüyor. Defalarca gidip geliyor ama sonuç yok” dedi. Sağlık Bakanı’nın kendilerini duymadığını, görmediğini belirten İrfan Açık, “Biz alkış istemiyoruz. Hakkımızı istiyoruz. Kaybettiğimiz arkadaşlarımız oldu. COVID olan hastayla sadece doktor karşılaşmıyor ki… Hemşiresi, hasta bakıcısı, koridordaki temizlikçisi… Bütün sağlık çalışanları COVID ile iç içe çalışıyor. Buna rağmen COVID-19’un meslek hastalığı sayılmasını illiyet bağına bağladılar. Ben COVID olmuşsan o hastanede olmuşumdur. Böyle bir şey sorulur mu?” ifadelerini kullandı.

YENİ BİR PİK GÖREBİLİRİZ!

SES Bursa Şube Başkanı Açık, COVID-19 salgınında yeni bir pik noktası beklediğini de sözlerine ekledi. Açık şöyle devam etti: “Mart ayının 15’ine kadar üçüncü bir pik göreceğimizi düşünüyorum. Mutasyona uğrayan virüsün çok hızlı yayıldığını görüyoruz. Ve bu virüs bir kez değil defalarca mutasyon geçiriyor. Cumhurbaşkanımız martta okulların açılacağını söyledi. 15 Şubat’ta 8 ve 12’nci sınıflar başlayacak. Diğerlerinin de mart ayının başında açılacağını söylüyor. Toplumsal salgının önünü açar böyle bir adım. Kesinlikle daha önümüzü görmedik diye düşünüyorum.”

İNSANLAR REHAVETE KAPILIYOR

İnsanların vaka ve ölüm sayılarını düşmesiyle bir rehavete girdiğini söyleyen Açık, “Haftasonu sokağa çıkma yasağı var ama trafik yoğunluğu, sokaklar, caddeler sanki haftaiçiymiş gibi tıklım tıklım. Yasaktan muaf olan çok fazla istisna var. Benim oturduğum evin önündeki park, haftasonu, sabahtan akşama kadar kalabalık. Polisi arayıp durumu izah ettim. Bunun doğru olmadığını belirttim ama gelen giden olmadı. Bu türde ‘kapanmalarla’ bu salgını kontrol altına alamayız. Bursa’da Uzun Çarşı’ya bir bakın. İnsan yığını var. Mutasyonla bulaşma hızı artan bir virüsü bu şekilde kontrol altına alamayız” diye konuştu.

AŞINIZI SIRANIZ GELDİĞİNDE YAPTIRIN

Bursa’da 35 bin civarında sağlık çalışanının aşılanması konusunda da konuşan SES Bursa Şube Başkanı, tüm sağlık çalışanlarının aşılanmadığını, Sinovac aşısına güvenin düşük olduğunu söyledi. Sinovac aşısının koruyuculuğu hakkında farklı ülkelerden gelen farklı oranların insanların güvenini sarstığını belirten İrfan Açık, “İsterse yüzde 1 koruyuculuğu olsun, mutlaka ve mutlaka herkesin aşı olmasında ciddi anlamda fayda var” diye konuştu.

HASTA OLMAYAN HASTANEYE GELMESİN!

İrfan Açık son olarak 50 yaş ve üzerindeki vatandaşların, bir hastalığı, devam eden bir tedavisi yoksa kesinlikle hastanelere gelmemelerini tavsiye etti. Açık, şöyle devam etti: “Çünkü ciddi bir virüs bulaşma riski var. Ama tabi tedavisi devam eden veya hasta olanlar da tedavi olmak için sağlık kuruluşlarına başvurmaktan çekinmesinler. Virüs var diye hali hazırda geçirilen hastalıkların ilerlememesi için hastaneye gelmeleri gerekiyor. Benim çağrım, bir hastanın yanında 5-6 kişiyle hastaneye gelmesine…”

PODCAST YAYINLARI NASIL DİNLENEBİLİR?

Bursa Tabip Odası podcastlerini, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Deezer, Spreaker gibi uygulamalar ile www.bto.org.tr web adresindeki Podcast sayfası üzerinden takip edilebilir, dinlenebilir. Cep telefonuna App Store ya da Play Store üzerinden ücretsiz olarak indirebilecek Spotify, Apple Podcasts ya da Google Podcasts gibi uygulamalardan birisi kullanılarak yayınlara ulaşılabilir. Uygulama içinde “Bursa Tabip Odası” ya da “Sağlık Gündemi” araması yapılarak podcast kanalı ve yayınlar bulunabilir.

“Sağlık Gündemi” Podcastlerini dinlemek için:
https://open.spotify.com/show/6jmfftG31vnKmTa9KgHJ0s

Exit mobile version