Anımsanacağı gibi, Bursa Devlet Hastanesi’nin hemen yanına bir bina yapılması 1980’lerin sonunda gündeme gelmiş; o tarihteki karar vericiler söz konusu binanın Devlet Hastanesi’ne ek olarak yapılması yerine yeni bir hastane için yapılması yönünde tercih kullanmışlardır.
Yeni hastane Bursa Milletvekili merhum Ali Osman Sönmez tarafından inşa ettirilerek Sağlık Bakanlığı’nın hizmetine bağış olarak verilmiş ve 200 kadro yataklı müstakil "Sağlık Bakanlığı Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi" olarak 1994 yılında hizmete açılmıştır.
Bursa Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi 1995 yılından beri yalnızca Bursa’daki hastalara değil ayrıca Eskişehir, Kütahya, Balıkesir, Denizli, Çanakkale, Bilecik gibi çevre illerden gelen kanserli hastalara da hizmet veren bir bölge hastanesidir.
Günümüzde ülkemizdeki ölüm nedenleri arasında ikinci sıraya yerleşen kanserler ile ilgili olarak, Türkiye’nin dördüncü büyük kenti olan Bursa’da onkoloji alanında kamu sağlık yatırımlarının arttırılması beklenirken, Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi’nin kapatılarak Devlet Hastanesi’ne bağlı bir kliniğe dönüştürülmek istenmesi yanlıştır.
Genel Sekreterliğin böyle bir kararı neden verdiği bilinmemektedir. Ancak yılda 160 binden fazla hastanın ayaktan, 9 binden fazla hastanın yatarak tedavi edildiği; 6 binden fazla ameliyat yapıldığı ve kanser hastalarının gerek tanısı gerekse de tedavisi için on binlerce tetkik ve tedavi seansının gerçekleştirildiği Hastanenin kanser konusunda kentimizde çok önemli bir yükü üslendiği açık olarak bilinmektedir.
Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi son yıllarda “Kötü yönetim” ve yangınlar nedeniyle birçok kez gündeme gelmiş, ancak ne yazık ki kötü yönetimle ilgili sorunlar bir türlü çözülmemiştir. Hastanenin kötü yönetilmesiyle ilgili sorunların çözümü kapatılması değil, kötü yönetime yol açan nedenlerin ortadan kaldırılması olmalıdır.
Bursa’nın onkoloji alanında hizmet sunan bir kamu hastanesine duyduğu gereksinim her geçen yıl artmaktadır. Bu nedenle Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi için uygun bir yer belirlenerek, hasta yatağı sayısının da bir miktar arttırılmasına olanak verecek biçimde yeni bir binaya kavuşturulması; yeni binanın bitmesinin ardından ise mevcut binanın Muradiye Devlet Hastanesi’ne devredilmesi Bursa’da yaşayanlar için en uygun çözümdür. Üstelik bu yaklaşım Sağlık Bakanlığı’nın 2011 yılında yaptığı planlama ile de uyumludur. Elbette bu yaklaşımın kamu-özel-ortaklığı yöntemiyle gerçekleştirilmesinden uzak durulmalıdır. Bu yöntemin yüksek maliyeti ve diğer sakıncaları bir çok kez tarafımızdan kamuoyuna açıklanmıştır.
Kamu Hastane Birliklerinin kurulmasının ardından, devlet hastanelerini bir kamu hastanesi olarak değil, bir şirket gibi kar/zarar hesabı üzerinden yönetme anlayışı her geçen gün çeşitli olumsuzluklarla toplumun karşısına çıkmaktadır.
Sağlığın en temel insan hakkı olduğunu bir kez daha vurguluyor, karar vericileri bu hakka saygı göstermek konusunda içten davranmaya çağırıyoruz.
Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi’nin kapatılması kararı yanlıştır ve bu yanlış karardan bir an önce geri dönülmelidir. Bırakınız kapatmayı, Bursa’da kanser olgularının gerek erken tanısı, gerekse de etkin tedavisi için kamu sağlık yatırımları artırılmalıdır.
Kamuoyuna saygılarımızla duyuruyor, hemşerilerimizin tümünü kanserlerden korunma, tanı ve tedavi konusunda Bursa’nın hak ettiği kamu sağlık hizmetlerine kavuşabilmesi için destek olmaya davet ediyoruz.
12/12/2013