Site icon Bursa Tabip Odası

Afetlere hazırlıklı olmak için gönüllülük artmalı

Arama Kurtarma Derneği (AKUT) Türkiye Tıp Birimi Sorumlusu Prof. Dr. Mustafa Sertaç Yılmaz, doğal afetlerde tıbbi organizasyonun kritik bir önemi olduğunu, afetlere hazırlıklı olmak için de gönüllük kültürünün Türkiye’de yaygınlaşması gerektiğini söyledi.
Bursa Tabip Odası (BTO) Sağlık Gündemi podcastine konuk olan Bursa Uludağ Üniversitesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve AKUT Türkiye Tıp Birimi Sorumlusu Prof. Dr. Mustafa Sertaç Yılmaz, afetlerde tıbbi saha organizasyonunu ve önemini anlattı.


BTO Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan’ın konuğu olan Yılmaz, 10 yıldır AKUT’ta yer aldığını belirterek, “AKUT aslında 1996 beri kamu yararına çalışan bir dernek. Her ne kadar 1999 depremi ile tanınsa da aslında daha öncesindeki depremlerde de kurtarma çalışmalarında yer almıştı” dedi.


ABD’DE İTFAİYE EKİPLERİNİN YÜZDE 90’I GÖNÜLLÜ


AKUT’ta gönüllü olmaya, 2005 yılında doktora sonrası eğitimi için gittiği ABD’de karar verdiğini belirten Yılmaz, “911 çağrılarında dikkat ettim önce itfaiyeciler geliyor. Bunun neden böyle olduğunu öğrenmek için araştırma yaptığımda şunu öğrendim; Amerika Birleşik Devletleri’ndeki itfaiye ekiplerinin yüzde 90’ı gönüllü… Orada çok yaygın bir gönüllü kültürü var. Türkiye’ye dönmeden önce kendi ülkemizde nasıl gönüllü olarak çalışabilirim diye düşündüm. Daha sonra da AKUT’a başvurarak gönüllü olarak çalışmaya başladım. Türkiye’de de gönüllü kültürünün yaygınlaşması afetlere müdahalede büyük önem taşıyor” ifadelerini kullandı.


BİZİM DE HAZIRLIKLI OLMAMIZ GEREKİYOR


Afetlere hazırlıklı yakalanmanın önemine dikkat çeken Yılmaz, “Bununla ilgili devletin yapacaklarının yanında tabii ki toplum olarak bizlerin de yapması gerekenler var. Bunlardan bir tanesi gönüllü olmak. Sadece AKUT değil AFAD’da da gönüllü olabilirler. Bir farkındalık olması bence her şeyden önemli. O anda panik olup, camdan, pencereden atlayanlar olduğunu görüyoruz. Eğer gelecek tehlikenin ne olduğunu öğrenirlerse daha fazla hazır olmak da mümkün olabilir” dedi.
Afetlere karşı hazırlıklı olmak için eğitimlerin sürekli olarak sürdüğünü, tatbikatların yapıldığını söyleyen Prof. Dr. Yılmaz, “Ben enkazda kurtarma çalışmalarıyla ilgili eğitimler aldım. Kış koşullarında arama kurtarma eğitimi aldım. Bunların hepsini almak zorundayız. Enkaz üzerinde nasıl davranılması gerektiği çok önemli çünkü” diye konuştu.


AFETLERE KARŞI ULUSLARARASI BİRLİK


Doç. Dr. Türkkan’ın afetlerde tıbbi organizasyonun nasıl yapıldığı sorusunu yanıtlayan Prof. Dr. Mustafa Sertaç Yılmaz şunları söyledi:
“AKUT, kısa adı INSARAG olarak bilinen International Search and Rescue Advisory Group (Uluslararası Arama Kurtarma Danışma Grubu) üyesi bir oluşum. INSARAG, 1991 yılında Birleşmiş Milletler çatısı altında faaliyet gösteren afet yöneticileri, devlet memurları, sivil toplum kuruluşlarından oluşan bir hükümetler arası insani ağ…
1999 yılından beri, Türkçeye Arama Kurtarma Danışma Birimi olarak çevirebileceğimiz bu kurulun üyesiyiz biz de. Tıbbi birimin belli standartlarda olması gerekiyor, biz de bu standartları sağlamak için çalışmalar gerçekleştiriyoruz.
Ekibin mental ve fiziksel sağlığı ile afetzedeye müdahale tıbbi organizasyonun temel amaçları arasında. Ayrıca medikal çadır, tıbbi cihaz ve ekipmanlar, afet tıbbı eğitimi de tıbbi organizasyonun kapsadığı diğer alanlar…”


HERKESE İHTİYACIMIZ VAR


2 binden fazla gönüllüleri olduğunu sözlerine ekleyen Yılmaz, herkesin AKUT’a katılabileceğini, çünkü herkese ihtiyaçları olduğunu söyledi.
Çocuklara ve gençlere yönelik çalışmaları da aktaran Mustafa Sertaç Yılmaz, “Üniversitelerde öğrenci topluluklarımız var. Onlarla birlikte etkinlikler gerçekleştiriyoruz. Köy okullarına gidip depreme hazırlık seminerleri veriyoruz. Okullarını boyuyoruz, hediyeler götürüyoruz. Bir diğer çalışmamız da afet sonrası çocuklara yönelik psikolojik destek” dedi.
Gönüllü olmak isteyenlerin kendi il ya da ilçelerinde AKUT grubu varsa oralara başvurarak eğitimlere katılım gösterebileceklerine işaret eden Prof. Dr. Yılmaz, www.akut.org.tr adresinden de ayrıntılı bilgiye ulaşılabileceğini anımsattı.

PODCAST YAYINLARI NASIL DİNLENEBİLİR?


Bursa Tabip Odası podcastlerini, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Deezer, Spreaker gibi uygulamalar ile www.bto.org.tr web adresindeki Podcast sayfası üzerinden takip edebilir, dinleyebilirsiniz. Cep telefonuna App Store ya da Play Store üzerinden ücretsiz olarak indirebilecek Spotify, Apple Podcasts ya da Google Podcasts gibi uygulamalardan birisi kullanılarak yayınlara ulaşılabilir. Uygulama içinde “Bursa Tabip Odası” ya da “Sağlık Gündemi” araması yapılarak podcast kanalı ve yayınlar bulunabilir.
“Sağlık Gündemi” Podcastlerini dinlemek için:
https://open.spotify.com/show/6jmfftG31vnKmTa9KgHJ0s

Exit mobile version