Bursa Tabip Odası’nın düzenlediği “Gerek duyduğunuzda ulaşabilmek için Acillere Acil Çözüm” panelinde hekimlerin ve sağlık çalışanlarının acil servislerde yaşadığı sorunlar ve çözüm önerileri masaya yatırıldı.
Bursa Tabip Odası’nın düzenlediği “Gerek duyduğunuzda ulaşabilmek için Acillere Acil Çözüm” paneli, oda toplantı salonunda yapıldı. Bursa Eczacı Odası Başkanı İlhan Yalın Ökmen, Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalı’ndan Dr. Taylan İnal, Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Danışman Hekimi Dr. Ali Asan, Bursa Tabip Odası Aile Hekimliği Komisyonu Başkanı Dr. Ersan Taşcı’nın konuşmacı olarak katıldığı panelin açılış konuşmasını Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Güzide Elitez yaptı. Hekimlerin kışkırtılmış bir sağlık talebiyle karşı karşıya kaldığını savunan Elitez, acil muayene sayılarının gün geçtikçe arttığını, dünyadaki sıralamada ise Türkiye’nin ilk sıralarda yer aldığını vurguladı. 3 milyonun üzerinde başvuru sayısıyla acile başvuruda Bursa’nın da rekor kırdığını ifade eden Elitez, böyle bir ortamda hekimlerin nitelikli sağlık hizmeti üretmesinin önünde engellerin bulunduğunu, bu konuda çözüm önerilerini konuşmak için bir araya geldiklerini söyledi.
KAMU HASTANELERİNE YILDA 1 MİLYON 800 BİN BAŞVURU
Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Danışman Hekimi Dr. Ali Asan,
2017 yılı Ocak ayında Bursa’da kamu hastanelerinde 350 bin başvuru olduğuna dikkati çekti. Bu başvuruların 100 bininin yeşil alanda olduğunu vurgulayan Asan, her gün 8-10 bine yakın hastanın kamu hastaneleri acillerinden hizmet aldığını belirtti. Hastaların yüzde 30’unun acilden hizmet almaya çalıştığını kaydeden Asan, “Acil yükünü kamu çekiyor. Hastaların yüzde 80’i kamudan geçiyor. Bunda en büyük etkenlerden biriside Bursa’nın göç alması. Suriyeli sığınmacı ve göçmenler de ciddi bir yoğunluk yaratıyor. Peki, biz neler yapıyoruz? Mesai dışı poliklinik uygulaması başlattık. Acil servislerde yatış bekleyen hastalara öncelik tanınıyor. Bekleme süreleri düzenli olarak izleniyor. Acil sevk koordinasyon ekibi oluşturuldu. Bununla birlikte dijital hastanelere öncelik veriliyor. Çözüm olarak ise koruyucu ve önleyici sağlık hizmeti önemli. Halk sağlığı genişletilmiş aşı programları başlattı. Ulusal aşı şemasının genişletilmesi sağlanıyor. En önemlisi de sağlık konusunda halkın bilinçlendirilmesi ve eğitilmesi önemli” diye konuştu.
ACİLİN YÜKÜNÜ ALMAK AİLE HEKİMİNİN İŞİ DEĞİL
Bursa Tabip Odası Aile Hekimliği Komisyonu Başkanı Dr. Ersan Taşcı da, özel ve kamu hastanelerine acil başvuru sayılarının 2015 yılı toplamı 115 milyon olduğunu vurguladı.
Hekimle hastaların “acil” tanımlamasında ciddi farklılıklar olduğunu belirten Taşcı, “Sadece acillerde değil, genelde ciddi bir yük var. 660 milyon poliklinik yapılmış 2015 yılında. Nüfusun yaklaşık 8 katı. Bunun 210 milyonunu da aile hekimliği üstlenmiş. Hekime bu kadar kolay ulaşabilmek memnuniyeti arttırsa da hasta memnuniyeti çok ölçülebilmiş bir şey değil. Memnuniyeti yaratan hekimlere bakarsak 100 bin kişiye düşen hasta sayısı düşük olmasına rağmen hastalar hizmete ulaşabiliyor. Ama acillerde bu sorun. Sağlık Bakanlığı boş çözümler üretiyor. Aile hekimleri acillerde nöbet tutsun diyor. Halk sağlığı merkezlerinde tutun dediler. Sağlıklı yaşam merkezlerinde tutun dediler. Aile hekimleri telefon başında nöbet tutsun dediler son olarak. Bakanlığa göre ortalama poliklinik sayısı günlük 40 kişi, ancak gerçek rakamların 100’ü bulduğunu biliyoruz. Son iki yılda birinci basamaktan ikinci basamağa kayış var. Bakanlık bundan rahatsız. Aile hekimleri daha fazla hasta baksın istiyor. Aile hekimleri olarak iş yükümüz oldukça fazla, acilin yükünü almak bizim işimiz değil. Sorunun çözümü, sorunları görmek ve çözmeye çalışmaktır. Hastalarımıza nitelikli sağlık hizmeti sunmak, daha fazla zaman ayırmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
ACİLLER YENİDEN YAPILANDIRILMALI
Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalı’nda görevli Dr. Taylan İnal ise, “Bursa’da toplam hastane sayısı 39, yatak sayısı 6 bin 800. Uzun bekleme süreleri ve hasta sayısının fazlalığı acil servislerin çözemediğimiz iki önemli faktörü. 2017 Ocak ayında Yüksek İhtisas’a 33 bini aşkın, Çekirge Devlet Hastanesi’ne 37 bin ve Muradiye Devlet Hastanesi’ne ise 24 bini aşkın başvuru yapılmış. Acile gelmek acil olmak anlamına geliyor. Ancak acile gelen hastaların çoğu sarı ve yeşil alanı kapsıyor. Çılgınlık düzeyinde vatandaşlar acil servisleri kullanıyor. En büyük problem acil serviste döngünün olmaması. Hekimin iş yükünü arttıran, sarı ve yeşil alanlardaki başvurulardır. Çözüm ise acil servislerin yeniden yapılandırılmalı, hastane için gerekli acil servisi yatak sayısı, personel ve donanım belirlenmeli. Yeni hastane açmak yoğunluğu azaltmayacak, ihtiyaca göre sağlık çalışanı ve hekimi konumlandırmalı” dedi.
“SAĞLIK SİSTEMİ HEKİMİ VE ECZACIYI KÖLELEŞTİRDİ”
Bursa Eczacı Odası Başkanı İlhan Yalın Ökmen, sistemin hekimlerle birlikte eczacıları da köleleştirdiğini savundu. Acile başvuru sayılarının artmasıyla birlikte eczaneye başvuruların da arttığını ifade eden Ökmen, randevulu sistemde yaşanan sorunları anlattı. Türkiye’de sağlık sisteminde yaşanan sorunlarla birlikte koruyucu sağlık hizmetinin sürdürülemediğini belirten Ökmen, “Bursa’da nöbet hizmetinde 3 ilçede gecede toplam 13 nöbetçi eczane çalışıyoruz. Pazar ve tatil günleri 18 nöbetçiye çıkıyor. Bursa’nın genelinde bir gecede 25 eczane açık oluyor. Cumartesi 28, Pazar 32 eczane hizmet veriyor. Acillerin yoğunluğu eczanelere de yansıyor. Bizler aynı zamanda birinci basamak sağlık hizmeti sunucusuyuz. Sağlık sisteminde yaşanan sorunlar hekimler kadar eczacıları da olumsuz etkiliyor. Birlikte çözüm üretmeyi öneriyoruz” ifadelerini kullandı.