Bir kamu-özel ortaklığı projesi olan ve “yap-kirala-devret” modeliyle kurulan Bursa Şehir Hastanesi 16 Temmuz 2019 günü açıldı.
Bursa Şehir Hastanesi açılırken ne yazık ki Muradiye’deki Bursa Devlet Hastanesi, Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi, Zübeyde Hanım Doğumevi ve Türkan Akyol Göğüs Hastalıkları Hastanesi kapatıldı.
Toplam 399,5 milyon ABD Doları yatırım maliyeti olduğu açıklanan 1355 yataklı Bursa Şehir Hastanesi hakkındaki bilgilerimiz sınırlı. Şartnamesi ve ihale belgeleri “ticari sır” gerekçesiyle topluma açıklanmıyor. Tek başına bu durum bile şehir hastanelerinin sağlığın ticareti yapılan kurumlar olduğunu göstermeye yetiyor. Birçok kez kira ve hizmet bedeli olarak yılda ne kadar ödeme yapılacağını sormamıza karşın, yetkililerden hiçbir yanıt yok. 25 yıl boyunca Bursa Şehir Hastanesine ne kadar ödeme yapılacağını bilen var mı? Bu bilgiler neden gizli tutuluyor?
Şehir dışında yapılan “Bursa Şehir Hastanesi” bir yandan kamuya çok yüksek maliyeti, diğer yandan da doğru dürüst ulaşımı olmaması nedeniyle Sağlık Bakanlığı tarafından kentimizde sunulan tedavi edici sağlık hizmetlerinde aksamaya yol açacak.
Kent merkezindeki hastanelerin kapatılması nedeniyle hastalar ve hasta yakınları şehir dışındaki hastaneye ulaşmak için çile çekmek zorunda kalacak.
Hekimler ve sağlık çalışanlarını da daha önce açılan şehir hastanelerindeki deneyimin ışığında başta ulaşım ve organizasyon sorunları olmak üzere zor günler bekliyor.
Bursa Tabip Odası olarak on yıldır şehir hastanelerinin ülkemiz için yanlış olduğunu birçok kez uluslararası ve ulusal örnekleriyle dile getirdik. Ne yazık ki iktidar bu yanlıştan vazgeçmedi. Sürecin takipçisi olacağımızı ve üyelerimizin haklarının korunması için mücadele edeceğimizi duyuruyoruz.
Bursa Tabip Odası Yönetim Kurulu