Bursa’daki 21 Aralık GöREV eylemi Bursa Tabip Odası, Bursa Eczacı Odası, Bursa Dişhekimleri Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Sağlık Teknisyen ve Teknikerleri Derneği ve DİSK Dev Sağlık-İş tarafından birlikte gerçekleştirildi. Eylem gününe hazırlık amacıyla dört kez toplanılarak ayrıntılar görüşüldü ve program kararlaştırıldı. 663 sayılı KHK’nın oylanması ve eylemi düzenlemek için hastane ve birim toplantıları düzenlendi, katılımcı örgütlerin üyelerine çok sayıda elektronik posta ve toplam olarak 12.355 SMS gönderildi.
Etkinlik 20 Aralık günü saat 12.00’da düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyuna duyuruldu.
21 Aralık günü sabahleyin hastanelerde toplanıldı. 663 sayılı KHK ile ilgili simgesel oylamalar ve konuşmalar yapıldı. 663 sayılı KHK ile asıl oylama cep telefonu mesajı yoluyla gerçekleştirildi. Gün boyunca gönderilen toplam 732 mesajın %97’si KHK’yı reddeden mesajlardı.
Bursa Tabip Odası Yönetim Kurulu Bursa’nın dört büyük hastanesinde (UÜTF, Şevket Yılmaz, Muradiye Devlet ve Çekirge Devlet) eyleme katıldı. 19-20 Nisan eylemiyle kıyaslandığında, katılımın düşüklüğü dikkat çekiciydi.
Hastane toplantıları, simgesel oylama ve konuşmaların ardından Bursa Sağlık Meclisi toplantısına katılmak amacıyla Bursa Akademik Odalar Yerleşkesine doğru yola çıkıldı. Saat 11.00’de Bursa Akademik Odalar Yerleşkesinde Bursa Sağlık Meclisi kuruldu ve Meclis toplantısının ilk oturumu saat 12.00’ye kadar sürdü. Yaklaşık 130 kişinin katıldığı ilk oturumda 21 Aralık eylemini düzenleyen örgütler, siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri adına konuşmalar yapıldı.
Saat 12.00’de KESK’in yürüyüşüne ve mitingine katılmak üzere Bursa Sağlık Meclisi toplantısına ara verildi. KESK’in düzenlediği yürüyüş yaklaşık 2.000 kişinin katılımıyla gerçekleşti. Yürüyüş sonrasında toplanılan alanda yapılan konuşmalar sonrasında Bursa Akademik Odalar Yerleşkesine geri dönülerek saat 15.00’de Bursa Sağlık Meclisinin ikinci oturumuna başlandı. İkinci oturuma yaklaşık 30 kişi katıldı. Bursa Sağlık Meclisi toplantısı saat 17.00 sularında sona erdi. Bursa Sağlık Meclisinin gerçekleştirilen iki oturumu sonrasında:
1- Halkın sağlık alanında yaşanılan sorunlara ilişkin farkındalığının arttırılması amacıyla mahallelerde, işyerlerinde ve kahvehanelerde toplantılar düzenlenmesine,
2- Bursa Sağlık Meclisinin gerek ulusal, gerekse yerel sağlık sorunları ile ilgili olarak gündemli ve konuyla ilgili her kesime çağrı çıkarılarak belirli aralıklarda toplanmasına,
3- Sağlık çalışanlarının iş bırakmak dışındaki eylemleri de gündemlerine almasına; bu bağlamda kurumlardan topluca istifa edilmesinin ve hastanelerde sürekli bir “işi bırakmama”, “hastanelerden gece/gündüz ayrılmayarak hizmete devam etme” eyleminin tartışılmasına ve
4- Eylemlere katılımın artırılması için neler yapılması gerektiğinin ayrıntılı olarak ele alınmasına karar verildi.
21 Aralık eylemi ile ilgili basında çıkan haberler için tıklayınız
Bursa Sağlık Meclisi fotoğraflar için tıklayınız
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi eylem fotoğrafları için tıklayınız
Bursa Devlet Hastanesindeki eylem fotoğrafları için tıklayınız
Çekirge Devlet Hastanesindeki eylem fotoğrafları için tıklayınız
Yürüyüş fotoğrafları için tıklayınız
Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki eylem fotoğrafları için tıklayınız