Sağlık Bakanlığı, 5 aydır ASM çalışanlarını hafta içi 40 saat çalışmalarına ek olarak, Cumartesi günleri de ‘nöbet’ adı altında fazla çalışmaya zorluyor. Ücretli izin hakkımızı gasp ediyor, sürekli değişen yönetmeliklerle özlük haklarımızı elimizden alıyor.
Avrupa normlarının çok üstünde hasta sayılarına, Avrupalı meslektaşlarından çok daha fazla çalışmak zorunda bırakılarak hizmet vermesi beklenen birinci basamak sağlık çalışanına, ek olarak Cumartesi günleri de gel çalış deniyor.
Sağlık çalışanları bu haksız hukuksuz Cumartesi fazla çalıştırma dayatmalarına karşı 5 aydır direniyor ve çoğunlukla ASM’lerini açmıyor.
Sağlık Bakanlığı, 5 aydır sürdürülen kararlı ve başarılı direnişini kırmak için, 16 Nisan 2015 tarihinde yeni bir yönetmelik yayımlayarak, Cumartesi direnişini sürdürenleri işten atmakla tehdit eden ağır ceza puanları getirdi.
Sağlık örgütleri, Sağlık Bakanlığı’nı yapılan bu yanlıştan dönülmesi için pek çok kez uyarmasına karşın yapılan görüşmeler sonuçsuz kalmış, en son TTB’nin Sağlık Bakanı ile bir kez daha görüşme talebi karşılık bulmamış; aksine Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, basına verdiği demeçte TTB’ye halkın sağlık hizmeti almasını önemsemediği şeklinde suçlamalarda bulunmuştur.
Sağlık örgütleri, sağlık çalışanlarının haklarını savunurken, halkın sağlık hakkını savunmaktan hiçbir zaman geri durmamıştır.
Sağlık Bakanlığı’na soruyoruz:
Halktan, ödedikleri sağlık primlerine ek olarak, katkı, katılım, muayene, ilave, ilaç farkı vb. adları altında 12 çeşit ücreti kim alıyor?
Özel hastanelere giden halkı, soyup soğana çeviren farkları %200’lere kim çıkardı?
Sigorta kapsamı dışındaki nüfusun %10’unun ve primlerini ödeyemeyen binlerce yurttaşın sağlık hizmetinden yararlanamaması kimin suçu?
Tüm bu haksızlıkları halka kim reva görüyor?
Bu mu halkı düşünmek!
Bizler Bursa Aile Hekimliği çalışanları olarak, halkın nitelikli sağlık hizmeti almasının önündeki en büyük engel olan Sağlık Bakanlığı’na KIRMIZI KART gösteriyoruz.
Bizler koruyucu sağlık hizmetlerinin önemsendiği, halka yeterli muayene sürelerin ayrıldığı, her kesimin, eşit, ücretsiz, iyi sağlık hizmeti alabildiği, çalışanların haklarının gasp edilmediği, sağlık hizmetlerinin toplumun gereksinimlerine göre sunulduğu bir sağlık ortamı istiyoruz.
Birinci basamak sağlık çalışanları olarak bu 3 gün boyunca, Cumartesi fazla çalışma ve işten atma tehditlerine karşı kendi haklarını korumak için hizmet üretemeyeceğimizin ve taleplerimiz karşılık bulana dek eylemlerimizi kararlılıkla sürdüreceğimizin bilinmesini isteriz.
Bursa Tabip Odası