Uzm. Dr. Tülay Bulut, COVID-19 korkusuyla hastaneye başvurmayan kişiler nedeniyle Tüberküloz teşhislerinde yaşanan yüzde 25’lik düşüşün, bu hastalığa bağlı ölümleri yüzde 13 artırabileceği uyarısında bulundu.
Bursa Tabip Odası, 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü’nde anlamlı bir etkinliğe imza attı. Prof. Dr. Mehmet Karadağ’ın moderatörlüğünü yaptığı etkinlikte, Doç. Dr. Aslı Görek Dilektaşlı ve Uzm. Dr. Tülay Bulut, ‘Türkiye’de ve Bursa’da Tüberküloz’ konusunu masaya yatırdılar. Doç. Dr. Aslı Görek Dilektaşlı, Tüberküloz’un özellikleri, tarihsel süreci ve görülme oranlarıyla ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Tüberküloz’un bildirimi zorunlu bir hastalık olduğunu belirten Dilektaşlı, kesin tanı konulan hastaların 24 saat içerisinde Sağlık Müdürlüklerine bildirildiğini söyledi. Dilektaşlı, Türkiye’de 173 tane Verem Savaş Dispanseri bulunduğu bilgisini vererek, düzenli tedavi ile yüzde 95-99 iyileşme sağlandığını, tedavi başladıktan 15-20 gün sonra da hastalığın bulaşıcı etkisinin ortadan kalktığını sözlerine ekledi.
DAKİKADA 3 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRİYOR
Uzm. Dr. Tülay Bulut ise Tüberküloz ile ilgili önemli bilgileri izleyiciler ile paylaştı. Dünyada Tüberküloz nedeniyle dakikada 3 kişinin yaşamının yitirdiğini dile getiren Dr. Bulut, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2019’da 10 milyon vakaya rastlandığını ve 1.4 milyon kişinin bu hastalık nedeniyle öldüğünü söyledi. Dr. Bulut, insanların COVID-19 ile beraber solunum yolu hastalıklarına karşı daha duyarlı olmaya başladıklarını, Tüberküloz’un ise dünyada en çok ölüme sebep olan solunum yolu hastalığı olduğunu sözlerine ekledi.
ÖLÜMLERDE YÜZDE 13 ARTIŞ YAŞANABİLİR
Pandeminin, Tüberküloz üzerindeki etkilerinden de söz eden Dr. Tülay Bulut, COVID-19 yakalanma korkusuyla hastaneye gitmekten kaçınanlar nedeniyle Tüberküloz teşhisinde yaşanan yüzde 25 düşüşün bu hastalıktan kaynaklanan ölümlerde yüzde 13’lük artışa neden olabileceğini söyledi. Tüberküloz vaka sayılarının son 5 yıldır düşüş gösterdiğini sözlerine ekleyen Uzm. Dr. Bulut, Bursa’da da vaka hızının 2015’te 100 binde 23,5’ten, 2019’da 18,2’ye gerilediği bilgisini paylaştı. Bulut, Türkiye genelinde ise söz konusu sayısı 13,7 olduğunu belirtti.
COVID-19 nedeniyle Tüberküloz’un geri planda kaldığını vurgulayan Dr. Bulut, söz konusu hastalığın tehlikeli olduğunu ve taramaların aksatılmaması gerektiğini söyledi.