Site icon Bursa Tabip Odası

17 AĞUSTOS’UN 25. YILINDA

17 AĞUSTOS’UN 25. YILINDA1

Dr. Seçkin KARA2

17 Ağustos 1999, Salı günü saat 03.02’de Kocaeli/Gölcük merkezli, aletsel büyüklüğü M=7,4 olan, Doğu Marmara’nın büyük bölümünü etkileyen deprem, Güney Batıda Yalova/Çınarcık’tan bütün körfez boyunca ilerleyerek İstanbul/Avcılar’a uzanan bir güzergahta yıkıma yol açtı. Yapılan resmi açıklamalara göre yaklaşık 18 bin insanımız hayatını kaybetti, 23 binden fazlası yaralandı, 500’den fazla insan sakat kaldı. Bu deprem, aynı zamanda, kamunun ve sivil toplumun eksiklerini de ortaya koydu. Neticede AFAD’ı 3ortaya çıkartan çalışmalar, bu tespitlerin ışığında başlatıldı ve bir süre için deprem, toplumun gündeminde yer etti.

17 Ağustos Depreminin üstünden 25 yıl geçti. Bu süre zarfında başka büyük depremler oldu:

Aradan geçen bunca zaman, toplumu ve kamu kurumlarını doğa kaynaklı afetlere karşı hazırlamak için geçirilmiştir diyebilir miyiz?

17 Ağustos’tan çıkartılan dersler, gerektiği gibi hayata geçirilmiş olsaydı, 1. sınıf tarım arazilerine çok katlı yapı ruhsatı verilir miydi?4

İmar affı adı altında kaçak ve ruhsatsız yapılaşmaya göz yumulur muydu?5

Derelerin sel yatağı olan vadilerde, dere manzaralı çok katlı yapılara ve    kamu binalarına (hastane, belediye vb.) izin verilir miydi?6

Fay hattı komşuluğunda,  hatta fayın üstünde sivil ve kamu binalarına ruhsat verilir miydi?7

Yapı denetimleri, müteahhitlerin mimari planların gerektirdiği doğru beton standartlarına uymasını sağlar mıydı?

Yeterli kamusal ve toplumsal önlemler alınsaydı, halk oturacağı binaları seçerken, manzarasından önce can ve mal emniyeti yönünden değerlendirerek davranır mıydı?

———————————–

1 Yazıda savunulanlar belli ölçülerde TTB’nin görüşleriyle paralel olabilirse de yazarı dışında bağlayıcılı değildir.

2 TTB-Olağandışı Durumlarda Sağlık Hizmetleri Kolu Başkanı,

3 Afet ve Acil Durumlar Yönetimi Başkanlığı (İçişleri Bakanlığı)

4 En bilinen örneklerden bir tanesi: Malatya, Bostanbaşı?

5 En sonuncusu 24 Haziran 2018 tarihlidir.

6 Kastamonu/ Bozkurt, Sinop/Ayancık.

7 K. Maraş, Necip Fazıl Şehir Hastanesi. Ayrıntı için bakınız: ( https://www.birgun.net/haber/sehir-hastanesi-nin- fay-hatti-uzerine-kuruldugu-ortaya-cikti-270569 )

Yerel Yönetimler gereğini yapsalardı, çok katlı binaların    giriş katlarında, kolonlar kesilmeye devam edebilir miydi?

25. yılında, en az 17 Ağustos kadar yıkıcı olabilecek, İstanbul’un da mutlaka etkileneceği bir başka Körfez depremini beklemenin endişesi içinde, yukarıdaki soruları kamuya ve topluma tekrar, yöneltmek ihtiyacını duyuyoruz.

Ayrıca anımsatmak istiyoruz ki:

Sorular çoğaltılabilir ancak, en temel sorularımızı bu şekilde özetleyebiliriz. Kamunun, aklın ve bilimin gereklerine uygun olarak acilen yapması gereken işler vardır.

————————————————

8 Benzer bir hesabı kolaylıkla Şubat depremlerinde etkilenen bölge için yapabiliriz. Minimum Ar-Kur elemanı ihtiyacı yine 2 milyondan fazla çıkmaktadır. Fakat bu ayrı bir tartışma konusudur.

Exit mobile version