Hava kirliliği sağlık açısından başta çocuklar, yaşlılar ve yoksullar olmak üzere herkesi etkileyen en önemli çevresel risklerden birini oluşturmaktadır.
Hava kirliliğine özellikle de partikül maddelere maruz kalmak bulaşıcı olmayan hastalıklar açısından önde gelen risk etmenlerinden biridir. Hava kirliliği özellikle doku beslenmesinin bozulması, kalp krizi, felç, kronik tıkayıcı akciğer hastalığı ve kanser açısından risk etmenidir.
Bilindiği gibi, Dünya Sağlık Örgütü tarafından hava kirliliği risk değerlendirmesi için hazırlanan program (AirQ+) kullanılarak Bursa için hava kirliliğinin yol açtığı erken ölümler 2017 yılı için tahmin edilmiş ve hava kirliliğinin Bursa’da 3098 kişinin (En az 2100, en fazla 3964 kişi) erken ölümüne yol açtığı hesaplanmıştır.
Uzun yıllardır Bursa’nın havası kirli olduğu halde, Bursa’yı yönetenler bu çok önemli halk sağlığı sorununu çözmek için yeterli çabayı göstermemektedir.
Bursa Tabip Odasının da bileşeni olduğu Bursa Çevre Platformu tarafından 16 Ocak 2020 Perşembe günü BAOB Ortak toplantı salonunda Bursa’nın Hava Kilriliği Raporu açıklandı. Prof. Dr. Kayıhan Pala’nın sunduğu raporda daha önceki yıllarda olduğu gibi nefes almakta güçlük çektiğimiz 2019 yılında Bursa’daki hava kirliliğini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verileriyle ortaya koyarak ve “Ne yapmalı?” sorusuna hep birlikte yanıt arandı. Açıklamayı Line TV canlı olarak yayınladı.